Kultúra

A látogatók nézik az alkotásokat.
Kultúra
2023. febr. 3.

Kiállítás nyílt az ózdi Balogh Ildikó festményeiből és grafikáiból Miskolcon az Ifjúsági Ház Galériájában. A tárlat február 17-ig tekinthető meg.

Az NFÉ harmadik emeletének termében ülnek az érdeklődők.
Kultúra
2023. jan. 28.

Dokumentumfilmes délutánt tartottak a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. Almási Tamás – Szorításban és Debre Zsuzsa – Elmúlt, oszt jól van című alkotásait vetítették le az érdeklődőknek.

Február 6-án és 7-én a városi nagyparkolóban találják meg az érdeklődők a Petőfi-busz elnevezésű mozgó tárlatot.
Kultúra
2023. jan. 27.

A Petőfi emlékév kapcsán utazó kiállítás érkezik Ózdra. Február 6-án és 7-én a városi nagyparkolóban találják meg az érdeklődők a Petőfi-busz elnevezésű mozgó tárlatot.

A huszár egyenruha ismertetése.
Kultúra
2023. jan. 26.

Nagy sikerrel zárult az ÓMÉK Olvasó Utazó Kultúra előadás-sorozata. Pedagógusok és diákok egyaránt bíznak a folytatásban.

A fiatalok és a pedagógusok várják az eredményhirdetést.
Kultúra
2023. jan. 25.

Kihirdették a „Szavalóverseny másképp” című megmérettetés eredményét. Több mint tíz középiskolás nevezett a pályázatra. Az alkotásokat három tagú zsűri értékelte.

A Mag kisplasztikát kapják meg a díjazottak.
Kultúra
2023. jan. 24.

Benyhe László és Szőke Gábor kapta idén „A Művelődésért” kitüntető díjat. A Magyar Kultúra Napján rendhagyó módon a városi televízióban volt az ünnepi megemlékezés.

Kultúra
2023. jan. 23.

A Magyar Kultúra Napjával, ózdi vonatkozásaival és a Hungarikumok körével ismertetik meg az iskolásokat az ÓMÉK munkatársai. Három nap alatt több intézménybe ellátogatnak a városban.

Sokan voltak kíváncsiak a könyvbemutatóra.
Kultúra
2023. jan. 20.

Megjelent Balázsné Tőkés Mária verseskötete, amelyet a Magyar Kultúra Napja alkalmából mutattak be az Ózdi Városi Könyvtár Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárban.

Több kameraállás, hogy minél jobb nézőpontból lássa a néző a közreműködőt.
Kultúra
2023. jan. 20.

Városunkban idén rendhagyó módon emlékeznek meg a Himnusz születésnapjáról. „A Művelődésért” kitüntető díjakat is átadják. A kulturális műsort január 23-án láthatják a városi televízióban.

Az idősotthon lakói és dolgozói érdeklődéssel figyelik a műsort.
Kultúra
2022. dec. 20.

Karácsonyi ünnepséget tartottak a Kézenfogva Idősotthonban. Az ÓTSZEGYII Szent István úti intézményi egységében több előadást is megtekintettek a lakók.

Verset mondanak.
Kultúra
2022. dec. 16.

Palotással és ünnepi műsorral kedveskedtek az ÓTSZEGYII Szent István úti egységében az Ózdi Szívbetegek Egyesületének tagjai a szépkorúaknak.

Gimis diákok okleveleikkel.
Kultúra
2022. dec. 15.

Átadták a miskolci Herman Ottó Múzeumban a megye legjobbjainak járó elismeréseket a 47. Istvánffy Gyula Honismereti Gyűjtőpályázaton.

Karácsonyváró ünnepen vettek részt az Irodalombarát Nyugdíjas Klub tagjai Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárban.
Kultúra
2022. dec. 15.

Az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárban ünnepeltek az Irodalombarát Nyugdíjas Klub tagjai. Kulturális műsort a Vasvár Úti Általános Iskola diákjai adtak.

Adventi koncertet adtak az Erkel Ferenc Zeneiskola növendékei.
Kultúra
2022. dec. 14.

Több évtizedes hagyomány, hogy a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvodában év vége előtt, adventi koncertet adnak a zeneiskola növendékei.

Ügyesen alakulnak a remekművek.
Kultúra
2022. dec. 14.

Luca napi hagyományokat ismertek meg a II. János Pál Katolikus Általános Iskola alsósai. A meseolvasást közös beszélgetés, majd kézműves foglalkozás követte.

Mesés karácsonyi délelőttöt tartottak az NFÉ-ben.
Kultúra
2022. dec. 8.

Mesés karácsonyi délelőttre hívták a kicsiket a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkba. Két intézményből érkeztek csoportok, akik filmvetítésen vettek részt, majd bejárták az épületet.

A Virág úti Óvoda apróságai figyelik az előadást.
Kultúra
2022. dec. 5.

Mikulás tematikáját dolgozták fel és vitték el a gyerekeknek az ÓMÉK Olvasó közművelődési szakemberei. Öt napon keresztül közel ezer gyermek lehet részese Télapó történetének.

Távoli kép a megjelentekről.
Kultúra
2022. dec. 2.

Helyi alkotók filmjét vetítették a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. Az Idevalók című dokumentumfilm bemutatójára Fülöp Attila államtitkár is ellátogatott.

Évzáró délutánt tartottak az Ózdi Szívbetegek Egyesültének tagjai.
Kultúra
2022. nov. 30.

Évzáró délutánt tartottak az Ózdi Szívbetegek Egyesültének tagjai. Régi hagyomány, hogy az adventi időszakban összejönnek és közösen hangolódnak a karácsonyra.

Az NFÉ mozitermében zajlik a közönségtalálkozó.
Kultúra
2022. nov. 24.

A Magasságok és mélységek című filmet vetítették az NFÉ-ben. A történet Erőss Zsolt hegymászó özvegyének, Sterczer Hildának szemszögéből mutatja be a tragédia következményit.

Közönségtalálkozó.
Kultúra
2022. nov. 22.

A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark filmes programsorozatának keretén belül a Larry című filmet láthatták az érdeklődők. Az alkotás december 1-től lesz látható a hazai mozikban.

Könyvek a polcon.
Kultúra
2022. nov. 18.

Sokan keresik fel az Ózdi Városi Könyvtár Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárát. Ez a létesítmény hétfőtől szombatig, a Petőfi úti nagy könyvtár pedig hétfőn áll nyitva az olvasók előtt.

Látogatók más szögből.
Kultúra
2022. nov. 16.

Kassán nyitották meg azt a kiállítást, amelyen Mizerák István válogatott munkái láthatóak. Tizenhárom képpel az ÓMÉK Olvasó is hozzájárult az ózdi fotóriporter életművének bemutatásához.

Dr. Nagy Péter történész köszönti az érdeklődőket.
Kultúra
2022. nov. 7.

Történelmi előadást tartottak Hangonyon. Dr. Nagy Péter történész telt házas prezentációjára a helyi lakosok mellett Ózdról is érkeztek érdeklődők, gyermekek és felnőttek egyaránt.

Csépányi Réka az olasz tradíciókat ismertette.
Kultúra
2022. nov. 3.

Utazó kultúra címmel indított előadássorozatot az ÓMÉK. A prezentációk alkalmával számos hasznos és érdekes információt tanulhattak a gyerekek, például a halottak napi szokásokról.

A közönség hátulról, távol pedig az előadó áll velük szemben.
Kultúra
2022. okt. 28.

Jónás Zoltán és Balogh Ágnes Mindennapi fohászaink címmel tartott előadást a könyvtárban. Hitről, útkeresésről és belső békéről is szó esett a délután során.

A kiállított autóbusz előtt állnak a diákok.
Kultúra
2022. okt. 26.

Macskássy Gyula rajzfilmjeit vetítik a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. Az animáció világnapja köré szerveztek közel két hetes programsorozatot.

Kép az újság címlapjáról, ami mellett egy égő gyertya van.
Kultúra
2022. okt. 25.

Megjelent a Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör tagjainak legújabb kiadványa. A tagok az Ózdi Városi Könyvtárban mutatták be alkotásaikat.

Törpilla és Hókuszpók beszélgetnek.
Kultúra
2022. okt. 20.

A Pódium Színház vendégeskedett az Olvasóban. A több mint hatszáz kisgyermek a Szülinap Aprajafalván című zenés előadást nézte meg.

Az előadók és a fiatalok a teremben.
Kultúra
2022. okt. 19.

Honfoglaláskori régészeti leletekről tartottak előadást az Olvasóban. Többek között szó esett a fegyverek előállításáról és a sírokban talált különleges darabokról is.

Lovas hűtőmágnest készítenek.
Kultúra
2022. okt. 18.

Szent Mihály napi népszokásokról tartott a gyerekeknek előadást Darvayné Vincze Tímea múzeumpedagógus az Olvasó HangosPont termében, a Múzeumok Őszi Fesztiválja egyik programjaként.

Sramli zene és zsemlegombóc - Sváb-estet rendezett az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat.
Kultúra
2022. okt. 15.

Sváb-estet rendezett az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat melyet az ÓMÉK- Olvasó Adorján Lajos termében tartottak meg. Idén már nyolcadik alkalommal gyűltek össze.

Festmények.
Kultúra
2022. okt. 14.

Utcai kiállítással zárult a 18. Örökségvédelmi Festőtábor. Az alkotóhét Putnokon készült képi termését a hagyományok szerint a Városház téren tekinthették meg a járókelők.

Gombold ki magad! címmel, író olvasó találkozót tartottak az Ózdi Városi Könyvtárban.
Kultúra
2022. okt. 14.

Gombold ki magad! - Ez volt a címe annak az író-olvasó találkozónak, amelynek vendége Schäffer Erzsébet Pulitzer-emlékdíjas író, újságíró volt.

Nemzeti kulturális napot szervezett az Ózdi Kék Sirály Zenei Egyesület.
Kultúra
2022. okt. 11.

Nemzetiségi Kulturális Napot rendeztek az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskolában. Az Ózdi Kék Sirály Zenei Egyesület már negyedik alkalommal hívta életre az eseményt.

Készül a gyöngykarkötő.
Kultúra
2022. okt. 7.

Gyöngyfűző szakkör zajlik a Barkó Hagyományok Házában. A jelentkezők népi ékszerkészítő szakkörvezetői képzettséget szerezhetnek.

A kétfelvonásos zenés darab két helyszínen játszódott.
Kultúra
2022. okt. 5.

A Zsákbamacska című vígjátékát adta elő az Olvasóban a Körúti Színház társulata. Reinerné szerepét a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, Esztergályos Cecília játszotta.

Totál képen a nézőtér és a színészek.
Kultúra
2022. okt. 1.

Szendrey Júliára emlékeztek egy előadás keretében az Ózdi Városi Könyvtárban. A műsor elkészültét több hónapos kutatómunka előzte meg. A program a Petőfi Klubok által jutott el Ózdra.

Az Arvisurák szerzőjére, Paál Zoltán kohász-íróra emlékeztek az Olvasóban.
Kultúra
2022. szept. 30.

Paál Zoltán kohász-íróról emlékeztek meg az Olvasóban. Az Arvisurák - Igazszólás című könyv szerzője negyven évvel ezelőtt hunyt el.

A megjelentek ülnek a Civil Ház színháztermében.
Kultúra
2022. szept. 28.

Az idősek világnapját ünnepelték a Szív Klub tagjai a Civil Házban. Vendégfellépők és a közösség tagjainak előadása színesítette az eseményt.

Közeli kép a tábláról és a két koszorúról.
Kultúra
2022. szept. 23.

Emléktábla-avatással kezdődött a XIII. Ózdi Ipari Örökségvédelmi Konferencia programja a Kohász téren. A megemlékezés koszorúzással és tisztelgéssel zárult.

A díjazottak.
Kultúra
2022. szept. 23.

Tizenharmadik alkalommal szervezték meg az Ózdi Ipari Örökségvédelmi Konferenciát ma délelőtt. Sor került a 45. Honismereti Pályázat eredményhirdetésére is.

A gyereksereg Acsay-Szűcs Gabriella köré gyűlik.
Kultúra
2022. szept. 23.

Célba ért az Acsay László tiszteletére rendezett jótékonysági emlékbál bevétele, amelyből többek között függönyöket, fejlesztő eszközöket vásároltak a somsályi óvodába.

Ifj. Vass Tibor és Szőke András.
Kultúra
2022. szept. 23.

Ózd és vidéke szénbányászata címmel jelent meg ifj. Vass Tibor új könyve. Míg tavaly külön Bánszállás bányatelepről írt kötetet, most már hét bánya létrejöttét és életét zárta a lapokba.

Egymásra pakolt kötetek.
Kultúra
2022. szept. 21.

Jánoki-Kis Viktória író, építész mutatta be Átlépsz velem a víz fölött című kötetét az Ózdi Városi Könyvtárban. Az eseményre két iskolából is érkeztek osztályok.

Barkóság Konferenciát rendeztek Borsodszentgyörgyön
Kultúra
2022. szept. 19.

Barkóság Konferenciát rendeztek Borsodszentgyörgyön a Kultúrházban. Néprajz, régészet, vallástörténet, hely és családtörténet is szerepelt a témák között.

A színpadon Charlie és zenekara.
Kultúra
2022. szept. 18.

Megrendezték a II. Őszi HollywÓzd rock parádét városunkban. Este kilenc órától Horváth Károly Charlie adott koncertet az érdeklődőknek. Az eső ellenére is többen kilátogattak a parkba.

Rendhagyó történelem órát tartott Szilvásváradon a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület.
Kultúra
2022. szept. 16.

Rendhagyó történelem órát tartott Szilvásváradon a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület. Huszárbemutatót, lovas összecsapást és gömöri néptáncot is megtekinthettek a résztvevők.

Festmények a tárlat falán.
Kultúra
2022. szept. 16.

Matematika a művészetben címmel nyílt festménykiállítás az Olvasóban. A tárlat a Vasvár Úti Általános Iskola tanulóinak keze munkáját dicséri.

Gázálarcos bábuk a LégÓzdban.
Kultúra
2022. szept. 14.

Kedvező áron látogatható szeptemberben a LégÓzd. Tavaly decemberben nyitotta meg kapuit a létesítmény a látogatók előtt.