Nekézsenyben festenek az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagjai

Nekézseny nevezetességeit festik meg az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagjai. Táboruk helyszínéül a hegyháti falut választották.

Festőkaland alkotói hangulatban! Ez is lehetne a mottója annak a tábornak, melyet az Ózdi Képzőművészeti Egyesület szervezett augusztus első hetére, Turiné Orosz Margit vezetésével. Már hagyománynak számít, hogy a közeli települések nevezetességeit vászonra viszik a tagok. Most az erdőkkel körülölelt Nekézsenyben vertek tanyát. Wéber Zsóka is az egyesület oszlopos tagja, már több éve.

„Minden évben a legfőbb célunk az egyesülettel annak a helynek az örökségvédelme, ahol vagyunk. Nekézseny egy varázslatos kis falu, vannak kis apró kincsek, amiket megtekintettünk, bejártuk és megnéztük, művészeti szempontból értékeltük. De mégis a természeti környezet a legfontosabb, amit minden egyes festőtársam más technikával, másképpen fog képre vinni.” - mondta Wéber Zsóka festőművész

Az alkotók a már megszokott tematika szerint kezdik el a helyi látványosságok megfestését. Volt, akinek az volt az első lépés, hogy a kiválasztott témáról, fotókat készített, majd vázlatot rajzolt. Demes Ferenc is örömmel vesz részt a táborban, hiszen mint mondta, a falusi élet szépségeibe is belepillanthatnak ezalatt az egy hét alatt. A festők alkotásaikkal hálálják meg a település vendégszeretetét.

„Megmutatjuk az itt élő embereknek, hogy milyen szép a teleülésük. A mi szemünkkel látva, mi az érték, mi a szép. Ezt vászonra festve sokkal nagyobb élmény látni az ő településüket vásznon, mint minden nap mikor elmennek a templom mellett. Mi örömmel jövünk mindenhová, örömmel alkotunk és nagyon jó dolog az, hogy a környék településein már nagyon sok helyen kaptunk lehetőséget, hogy megörökítsük a gyönyörű tájat, ahol Észak-Magyarországon élünk és lakunk. Én szeretek itt élni és a többiek is ugyanezt vallják.” - nyilatkozta Demes Ferenc festőművész

Terveik között szerepel, hogy az egy hét alatt, mindenki megfest több képet. A technika, a téma nincs megkötve, bárki bármit vászonra vihet. A tét mégis nagy, hiszen az augusztus 20-i ünnep egyik kísérőrendezvénye lesz az a kiállítás, melynek anyaga az Ózdi Képzőművészeti Egyesület nekézsenyi táborában került ecsetvégre.

(forrás)