Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör – Magyarországi irodalmi csoportok találkozóját tartották az Ózdi Városi Könyvtárban
Kultúra
2024. jún. 28.

Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör – Magyarországi irodalmi csoportok találkozóját tartották az Ózdi Városi Könyvtárban

Irodalmi csoportok jöttek össze az Ózdi Városi Könyvtárban. Az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör mellett Debrecenből és Miskolcról is érkeztek költészet kedvelők.

Magyarországi irodalmi csoportok találkozóját szervezte meg az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör az Ózdi Városi Könyvtárban. Az eseményre Miskolcról és Debrecenből is érkeztek vendégek. Az esemény megnyitására Fazekasné Szabján Erika a Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör vezetője kérte fel városunk polgármesterét.

„Örülök neki, hogy a kapcsolatépítés zajlik napjainkban is. Eleve úgy indult az Ózdi Szép Szó Irodalmi Körnek a története, hogy kapcsolatépítéssel más városok, települések, és a már hasonlóan működő egyesületek mintájára kezdődött el itt Ózdon is az irodalom pártolás, vagyis ennek a manifesztálódása az egyesület formájában” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Csörgőné Csépányi Krisztina intézményvezető is köszöntötte a megjelenteket. Az esemény azért is fontos, mert idén lett harminc éves az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör, valamit hetvenöt éve annak, hogy az első irodalmi kör megalakult városunkban. A tagok fontosnak tartják, hogy megosszák egymással a költészet iránti szeretetüket.

„A találkozó azért is fontos, mert régen, amikor ez a kör megalakult, akkor itt már volt háromszor is országos találkozó, ahol vendégül látták az országos szintű tagokat. Bemutatkoztak, verseket mondtak, megismertük őket és ugyanúgy ők is tartottak találkozót és most mi is próbáltuk föleleveníteni” - nyilatkozta Fazekasné Szabján Erika, a Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör vezetője.

A megnyitót követően egy perc néma csendben emlékeztek meg elhunyt tagjaikról a jelenlévők. A csoportok bemutatkozása előtt Mészáros-Varga Judit énekelt a vendégeknek. A tagok egyesével vonultak ki és adták elő az általuk választott művet. Mindenki más területen alkot, saját tapasztalataik és élményeik alapján.

„Most a Kazinci Klubból elég sok tagunk érkezett ide, országosak vagyunk úgyhogy Budapestről és Várpalotáról is vannak tagjaink. Versekben, dalokban, prózákban, festményekben, sok mindenben érdekeltek vagyunk. Nagyon érdekes technikájú művészeink is vannak. Most szerintem mindenki verset fog mondani, hogy rövid legyen a bemutatkozás, így mindenki meg tud mutatni valamit magából. Vannak köztünk prózaírók is, mint ahogyan én is meséket, illetve könyveket írok” - emelte ki P. Dányi Gabriella, a Kazincbarcikai Irodalmi és Művészeti Klub titkára.

A Kazincbarcikai Irodalmi és Művészeti Klub után a Debrecenből érkező Főnix Irodalmi Kör tagjai olvasták fel műveiket.

„Fontosnak tartom, hogy a magyar emberek megtalálják egymást. A magyar nyelv szeretetét, annak ápolását, nagyon örülnék neki, hogy ha a régi írásmódunkat, a rovásírást is minél többen megtanulnák az emberek. Egyébként az ózdiakkal már nagyon régi a kapcsolatunk, már több évtizedes, és örülök neki, hogy ismét találkozhatok a régiekkel” - fogalmazott Bancsiné Izsó Mária, a Főnix Irodalmi Kör vezető-főszerkesztője.

A bemutatkozót egy közös ebéddel törték meg a résztvevők, majd az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör tagjai következtek. Többen csak a délután folyamán csatlakoztak a rendezvényhez.