Túra, gasztronómia és betyárélet – kirándulás a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozat keretében

Kirándulást szerveztek a múzeum szakemberei a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozat keretében. Hagyományőrzés, gasztronómia és a betyárélet volt a téma.

A Vasvár Úti Általános Iskola előtt gyülekeztek a nyolcadik osztályos diákok. A múzeum szakemberei kirándulást szerveztek számukra. A Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozathoz csatlakoztak. Az idei év mottója a „Minőségét megőrzi!” lett. Céljuk, hogy a folyamatosan alakuló és az elmúlt években forradalmi változásokat megélő gasztronómiai kultúra összetett kérdéskörét és ennek múzeumi vonatkozásait állítsák a figyelem középpontjába.

„Úgy építettük fel a koncepciót, hogy érvényesüljön a mozgás, illetve a természetszeretetre való nevelés. Ezért a már korábban ismert Kultúrtúránkat igazítottuk úgy, hogy ez a tematika megjelenjen, amely kicsit újdonság, hiszen a betyár világ és a hozzá kötődő hagyományok és hiedelemvilág eddig nem került még feldolgozásra ismeretterjesztő formában a múzeum által, ezért erre teremtünk most lehetőséget” - emelte ki Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője.

Cél a Hossó-völgy volt, ahol játékos, ismeretterjesztő előadásokat hallhattak többek között a különböző növények felhasználásáról a résztvevők.

A kétnapos programsorozat szombaton folytatódott. Ekkor bárki csatlakozhatott a túrához. Csernelyben találkoztunk a csapattal, akik már reggel nyolc órától úton voltak. Saját kijelölésű úton mentek Csokvaományba, Tólápára, majd Csernelyt is érintve Izrába. Itt is ismerkedtek a betyár hagyományokkal.

„A fa, bokor vagy egy hatalmas kőtömb tövébe tettek egy kis dohányt, meglocsolták pálinkával és gyújtottak egy gyertyát” - mondta Maruzsi Krisztián, a Tábortűz Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A túrán sokan részt vettek.

„Próbálunk aktívan részt venni a múzeum által szervezett rendezvényeken, segítjük a múzeumot, amiben tudjuk. Ez egy jó kikapcsolódás, túra. Ami nagy sajnálatunk, hogy így jött sajnos össze, hogy az útvonal változott, de ez így is szép nap a kikapcsolódásra” - nyilatkozta Szendrei Gábor.

Az országos gasztronómiai tematikához csatlakozva gombát gyűjtöttek, a csernelyi iskolánál pedig gulyásleves várta őket.

(forrás)