Chorzów

Bemutatkozik Chorzów

 

Chorzów története a középkorban kezdődött, hiszen az azonos nevű faluról már a 13. századi okiratok is említést tettek. 1257-ben Ulászló, az Opolei herceg az Isten sírjának gárdája elnevezésű szerzetesrendre ruházta át Chorzów község tulajdonjogát.---

A település a Boroszlótól Krakkóig vezető, fontos kereskedelmi útvonal mentén helyezkedett el. A 16. században fejlődésnek indult az ólom, az ezüst és a vas bányászata. A fémek kereskedelmének kedvezett Chorzów földrajzi elhelyezkedése, s a 18. században felfedezett tetemes szénkészlet csakhamar biztosította a lakosság jólétét. A fejlődő iparral együtt a falu szomszédságában két új település - Bismarckhütte és Königshütte - alakult ki. Az akkor már egymással összenőtt településeket 1934-ben Chorzów néven egyesítették, s rövidesen városi rangra emelték.

A mai Chorzów 33,5 négyzetkilométer területen fekszik. Keleti részén Katowicéval határos. A város a vasúti és a légi közlekedés csomópontjává vált, ám nehézipari nagyhatalom funkcióját az utóbbi években fokozatosan elveszítette. Ehelyett a gazdasági élet kulcsszereplőivé váltak a bankok, a különböző szolgáltató- és kereskedelmi cégek - összesen mintegy 9 ezer gazdasági alany. Chorzów a vidék egyik felsőoktatási központja. Itt működik a Poznani Felsőfokú Banki Iskola, a Sziléziai Egyetem Menedzserképző, Vállalkozási, valamint Rádió és Televízió kara és az Állami Zeneiskola.

Chorzów egyik említésre méltó turisztikai látványossága a Vajdasági Kulturális és Rekreációs Park, amely 600 hektáron fekvő szabadidős központ. Területén megtalálható az Etnográfiai Park, Lengyelország legnagyobb vidámparkja, állatkert, planetárium és asztronómiai megfigyelő központ, nyári uszodai komplexum és a monumentális Sziléziai Stadion. Gazdag numizmatikai gyűjteménnyel rendelkezik a város múzeuma. A Művészeti Galéria a kortárs helyi művészek alkotásainak tárháza, a városi színház pedig musical-előadások, koncertek és fesztiválok fellegvára Lengyelországban.

(Chorzów internetes oldala)

 

Chorzów - közös gondok

 

A lengyelországbeli Katowicei Vajdaság és Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Önkormányzata 1993. december 20-án írta alá azt a megállapodást, amely mind a mai napig meghatározza a két terület együttműködését. Ózd és Chorzów kapcsolatát a problémák hasonlósága alapozta meg.


Lengyelországban az 1999. január 1-jén végrehajtott közigazgatási reform eredményeképpen új regionális területi egység jött létre: a Sziléziai Vajdaság. A sziléziai régióban található, 120 ezer lakosú Chorzów és városunk – bár nagyságrendileg eltérő települések – az elmúlt évtizedben hasonló gazdasági helyzetbe került; mindkettő átélte a nehézipar súlyos, nagy tömegeket érintő válságát. Bezárták a lakosság jelentős hányadának munkát adó kohókat, csődbe mentek a vasgyártás nyersanyagát szolgáltató bányák. Mindezek egyenes következménye volt a munkanélküliség és az azt kísérő szociális nehézségek megjelenése és terjedése Chorzówban éppúgy, mint Ózdon.

A problémák hasonlósága arra sarkallta a két város akkori vezetését, hogy egymást megismerjék, illetve támogassák a gazdasági nehézségek megoldásában. A kapcsolatteremtés 1996-ban kezdődött, a testvérvárosi együttműködési megállapodást 1998 júniusában, az Ózdi Napok programsorozatát megnyitó ünnepi képviselő-testületi ülés keretében írták alá a Kaszinó impozáns tükörtermében. A szerződés megkötésekor Chorzów-t a település önkormányzati vezetői képviselték, s e jeles alkalomból Ózdra látogatott Eckhard Jaedtke, az Európai Unió Budapesti Nagykövetének helyettese is.

 

Az együttműködés színterei

 

Chorzów és Ózd évtizedes együttműködése számos területre kiterjed: kultúra, oktatás, sport, ifjúságügy, egészségügy, közrendvédelem, közigazgatás. A partnerkapcsolat hatékonyságát a két fél évről évre elemzi, az együttműködés tematikája a kölcsönös igényeknek megfelelően változik.

Jelenleg húsznál több ózdi intézmény, klub, egyesület tart fenn kapcsolatot Chorzów valamely hasonló profilú létesítményével. Lassan bevált szokásnak nevezhető, hogy az egyik esztendőben városunk a fogadó fél, a következő évben pedig a lengyel település látja vendégül magyar partnerét. A találkozók időpontját és a közös programokat a két település együttesen kidolgozott éves eseménynaptára tartalmazza.

Városunk önkormányzati delegációja rendszeresen meghívást kap Chorzów hagyományos rendezvényére, a partnervárosi napokra. 2007-ben az ózdi küldöttség részese lehetett a lengyel partnertelepülés nagyszabású, a 700 éves évfordulót ünneplő rendezvényeinek. Látogatásaink során és vendéglátóként egyaránt igyekszünk Ózd sajátosságait, kultúráját és mindennapi életét bemutatni. Képzőművészeti és várostörténeti fotókiállítással, magyar gasztronómiai specialitásokkal, népdal- és néptánckincseink színpadi megjelenítésével adtunk és adunk ízelítőt a korabeli és a mai ózdiak életéből.

Ózd 1999-ben ünnepelte várossá nyilvánításának 50. évfordulóját. Ez alkalomból velünk vigadtak a chorzówiak is, akik a lengyel–magyar baráti napok keretében köszöntötték településünket. Itt jártukkor képzőművészeti kiállítás, komolyzenei hangverseny, szórakoztató műsorok, nemzetiségi és cserkésztalálkozók csempészték bele lakóhelyük hangulatát az ünnepi forgatagba. De ugyanígy jelen voltak a 2008-as városünnepen is, amikor a testvérváros együttműködés 10 éves évfordulóját is ünnepeltük.