TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BO1-2022-00146

„Települési kékinfrastruktúra fejlesztés Ózd városában”

Ózd Város Önkormányzata a TOP_PLUSZ-1.2.1-21 „Élhető települések” című pályázati felhívásra sikeres támogatási kérelmet nyújtott be, annak A) Települési kékinfrastruktúra fejlesztése (vízgazdálkodási beavatkozások) fejlesztési területére és 399,99 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében kerül megvalósításra, melynek forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.
A projekt keretében Ózd Város Önkormányzata csapadékvíz-elvezető árok és patakok helyreállítását tervezi megvalósítani. Csapadékvíz elvezetés szükségességét, a múltban előforduló természeti károk jövőbeni elkerülése támasztja alá. A projekt megvalósulásával jelentős mértékben csökkenhet az árvízi kockázat, valamint az esetleges vízkárok mértéke. A projekt fő célja a csapadékvíz okozta környezeti káresemények megelőzése, a megvédett területek értékeinek megóvása, a leomló és benőtt patakmedrek helyreállítása.

Fejlesztéssel érintett területek:
Ózd-patak: A patak medre 3 meghibásodott szakaszon kerül fejlesztésre a meder oldalak megerősítésével, illetve támfal építésével összesen 420 méter hosszon.
Szenna-patak: A patak két oldalán betontégla rézsűburkolat található, mely töredezett, beomlott. Két oldalon 150 m hosszon a rézsűburkolat helyreállítása, újjáépítése valósul meg.
Ír-patak: A patak több helyen feliszapolódott, a meder nyomvonala nehezen felismerhető, növényzettel benőtt. 1200 m hosszon meder bontás, helyreállítás lesz végrehajtva.
Petőfi úti árok: Az árok egy része földmedrű, hordalékkal telített, másik szakasza mederelemmel burkolt, melynek felújítása új beton szelvényű árok mederelemek beépítésével, valamint a földmedrű árok helyreállításával kerül javításra.

A projekt megvalósítás időszaka: 2023.04.01- 2025.03.31
Kedvezményezett: Ózd Város Önkormányzata
Támogatás összege: 399 999 598 Ft

További információ az Ózdi Polgármesteri Hivatal Településfejlesztési Osztályáról (06/48/574-138) kérhető.