Lovasok vágnak át a hegyeken három napon keresztül

XIV. alkalommal emlékeztek meg a dubicsányi csatában elhunytakról a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai.

Lovasok gyülekeztek lovaikkal a szentsimoni focipályán. A XIV. Görgei Emléktúrára érkeztek, hogy tiszteletüket tegyék és ápolják a hagyományokat. Idén egy olyan útvonalat választottak, amellyel az Ózd környéki táj szépségét tudják megmutatni vendégeiknek.

„Fegyelmezett volt a csapat. Reggeli indulás balesetmentes volt, úgyhogy minden rendben lesz, bízunk benne. Itt a környékünkön maradunk idén is. Első este Sajómercsén leszünk, második este pedig Hétben. Ezek már jól bejáratott útvonalak és helyszínek, ez nagyban megkönnyíti a szervezést. Jövőre tervezünk majd egy hosszabbat a felvidék irányába. Ezt most könnyedebbre vesszük, de az időjárás így is próbára fog tenni minket” - mondta Barta László, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület hagyományőrző hadnagya.

A lovak felkészítése után mindenki nyeregbe pattant, majd elkezdtek felsorakozni, párokat alkotni. Az indulás előtt Talián Zoltán diakónus áldást kért a lovasokra, így indította útnak a csapatot.

„Szívünkben hordozva az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc katonáinak emlékét és hősi példáját, imádkozzunk most Görgei Artúr és a honvédelmi huszárok emlékére, mementójára” - fogalmazott Talián Zoltán, dikónus.

Varga Gábor huszárkapitány, Riz Gábor országgyűlési képviselőtől kért engedélyt a túra megkezdésére. Idén is teljesen vegyes a csapat. A legfiatalabb résztvevő tizenkettő, a legidősebb hetvenkét éves. Az ország minden tájáról és határon túlról is érkeztek lovasok. Az emléktúra alatt több olyan programot is szerveztek, ahova várják az érdeklődőket.

„A hangulat nagyon jó. Az emberek várják, szeretik. Tehát ezekben a falvakban ennyi ló, hatvan-hetven-nyolcvan ló, főleg felsorakozva még talán nem is volt. Várnak minket izgalommal, bennünk is van egy kis izgalom ilyenkor, hogy minden rendben legyen. Bízunk benne. Az idő nagyon jó, esőt nem mond, úgyhogy minden adott a jókedvhez” - emelte ki Varga Gábor, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület huszárkapitánya.

A résztvevők között a legtöbben már visszatérő tagok, de van olyan is, aki első alkalommal vág neki az emléktúrának.

„Nagyon jó barátok hívtak ide, akikkel Erdélyben, egy csíksomlyói zarándok vonuláson találkoztunk, utána elmentünk Fülekre még tanítani gyerkőcöket egy lovas táborba és úgy éreztem, hogy akkor ezt is ki kell próbálnom, mert mondták, hogy nagyon jó buli. Nyilván közös értékrendről szól. A hazafiság és a lószeretet, ami összeköt bennünket, illetve ez a gyönyörű gömöri és borsodi táj” - hangsúlyozta Suba Ferenc.

Követni is lehet a lovasok útját, a részletes program az egyesület közösségi oldalán található. A megállók közül lesz, ahol verbuválnak, táncházat tartanak, de a csatabemutató és a huszár karusszel is a tervek között szerepel.

(forrás)