Ismét Sváb-estet rendezett az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat az ÓMÉK-Olvasóban

Sváb-estre várták az érdeklődőket szombaton az Olvasóban. A rendezvény az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében valósult meg, melyre sokan ellátogattak.

A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezték a Sváb-estet az Olvasóban. Az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat évről évre azon fáradozik, hogy színvonalas műsorral készüljenek erre az eseményre. Idén már a kilencedik alkalommal hívták életre a zenés, táncos estet.

„Ezen az estén bemutatjuk őseink tradíciót, szokásait, melyek ma is meghatározzák életünket. Fontosnak tartjuk, hogy ezeket az értékeket ápoljuk, megőrizzük. Igyekszünk minden évben az ország különböző, német lakta településeiről elhozni a sváb kultúrát. Jártak már nálunk Soroksárról, Nagymarosról, illetve tavaly a budakalászi svábok voltak itt” - mondta Göncfalvi Éva, az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Szabó András, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának képviselője is tiszteletét tette a rendezvényen.

„Mindig nagyon szívesen jövünk feleségemmel erre a rendezvényre, hiszen ez egy kiváló alkalom arra, hogy találkozzunk, tartalmas beszélgetéseket folytassunk, ezen túl pedig megéljük német nemzetiséghez való tartozásunkat” - emelte ki Szabó András, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának képviselője.

Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke arról beszélt, mennyire lényeges az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat munkája a városban.

„Ózd kulturális élete nem lenne annyira színes és érdekes, hogyha ez az önkormányzat hiányozna az életünkből. Nagyon sok feladatot ellátnak, és nagyon jó kis közösséget alkotnak” - hangsúlyozta Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

A köszöntők után elkezdődött a színpadi program. Elsőként a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Dalkör lépett a színpadra, akik világi és vallási énekekből összeállított műsorral készültek.

A Magyarpolányi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nagy örömmel fogadta a meghívást a rendezvényre.

„Már több mint fél évvel ezelőtt érkezett a meghívó Ózdról, és mi Magyarpolányból érkeztünk, a Bakony aljáról, a Bakony nyugati feléről, Veszprém megyéből. Igazából meg is lepett minket, hogy ilyen nagy távolságra hívnak bennünket, mert ugye általában a Dunántúlon és a környező településeken szoktunk szerepelni kórusainkkal és a sváb lakodalmassal” - nyilatkozta Meinczinger Attila, a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Az est folyamán az Ózdi Gyöngyvirág Néptánc Egyesület rábaközi és hagyományos sváb táncokat, azaz sramlit mutatott be. A fellépők között szerepelt még a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Egyesület Löder Buam sváb zenekar is. Az est jó hangulatban telt, a nézők hangos tapssal jutalmazták a produkciókat. Az előadás után a szervezők egy ízletes vacsorával is kedveskedtek a fellépőknek, így mindenki jó kedvvel és elégedetten távozott a rendezvényről.

(forrás)