Kihirdették a Lajos Árpád Honismereti Kör 44. Honismereti Pályázatának nyerteseit

Díjátadó az Olvasóban. Kihirdették a Lajos Árpád Honismereti Kör 44. Honismereti Pályázatának nyerteseit. Az első helyet Dobosy László és Bokor Sándor kapta.

Díjátadó ünnepséget rendeztek az Olvasó Mizerák István termében. A Lajos Árpád Honismereti Kör 44. Honismereti Pályázata lezárult, a beérkező műveket elbírálták. Az eseményen kihirdették a nyerteseket. Először Zsuponyó Anett alpolgármester köszöntötte a megjelenteket.

„Amikor Ózd történetéről beszélünk, amikor szeretett városunk múltját keressük és kutatjuk, valójában az itt élők sorsát és akaratát fonjuk eggyé, és azt vizsgáljuk, mennyi szép, érdekes, megható, vagy épp szomorú részlet villan szemünkbe oly sok év távlatából. Engem büszkeséggel tölt el az, hogy milyen sok ember érzi fontosnak a helytörténeti kutatást” - mondta Zsuponyó Anett, alpolgármester.

A tanulmányokat évek óta dr. Bodnár Mónika lektorálja, aki nem tudott jelen lenni a programon, ezért Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője olvasta fel a beérkezett pályaművek méltatását. A tanulmányok elkészítésénél számos szabályt be kell tartani, melyeket a bírálatnál figyelembe vesznek.

„Az összetett szempontrendszer alapján mindazokat az attitűdöket, amely a használhatóságát, az eredetiségét és az egyediségét veszi figyelembe az összegyűjtött munkáknak. Nem utolsó szempont ezeknek a prezentálása. Ezek összetetten adják annak a dolgozatnak az értékét, amely aztán elbírálásra kerül” - nyilatkozta Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője.

A szakember elmondta, hogy mindig figyelembe veszik azt is, hogy az adott évben egymáshoz viszonyítva mennyire erősek ezek a pályamunkák. A 44. Honismereti Pályázaton harmadik helyet ért el Kovács László, második helyen végzett Kulcsár Józsefné, míg az abszolút győztes egy közös tanulmány lett Dobosy László és Bokor Sándor tollából.

„Mindenféleképpen örülünk annak, hogy ez a pályamunka első helyezést ért el az értékelők alapján. A tizenöt éves Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Köre, ahogy elhangzott az értékelésen is, nagyon keményen dolgozott, nagyon nehéz körülmények között végezte a munkát, hiszen manapság az ipari örökségvédelem az nagyon nehéz út. Megpróbáltuk legyőzni a nehézségeket és megírtuk ezt a megemlékezést, ami hűen bemutatja az elmúlt tizenöt év munkáját” - emelte ki Bokor Sándor, az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének elnöke.

Az elkészült pályaműveket a múzeumban őrzik. A tanulmányokat az alkotók engedélyével olyan kutatók rendelkezésére bocsájtják, akik szeretnének elmélyülni az adott témában.

(forrás)