Boszorkánykunyhó, reneszánsz zene és panoptikum – Középkori hangulat Ózdon a Múzeumok Éjszakáján
Kultúra
2024. jún. 24.

Boszorkánykunyhó, reneszánsz zene és panoptikum – Középkori hangulat Ózdon a Múzeumok Éjszakáján

Reneszánsz zenével, panoptikummal és martalócok bemutatójával teremtettek középkori hangulatot a múzeumban. Idén is csatlakozott Ózd a Múzeumok Éjszakájához.

A Múzeumok Éjszakája programot országosan rendezik meg már 22 éve. Az Ózdon található múzeum, az akkori vezetéssel, már a kezdetektől csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez. Az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark munkatársai minden évben sokat dolgoznak azon, hogy érdekes, különleges estét szervezzenek az érdeklődőknek.

„Évről évre igyekszünk szélesíteni a repertoárt, mindig egy kis újdonsággal, egy kis kuriózummal készülni. Ez így történt most is. Itt egy hiátus adódott, a profilunkból adódóan, hiszen elsősorban a gyártörténet, illetve a környékbeli településeknek a néprajza az, ami a mi gyűjteményünknek a fő profilját alkotja. Természetesen a légópincével kiegészülve. Viszont a középkor az elég nagy hiátust szenvedett, ezt igyekszünk most pótolni” - mondta Farkas Péter Barnabás az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője.

A program dr. Török Béla előadásával kezdődött. Ezt a múzeum előadótermében tartották meg, ahol fotók kivetítésével tették még érdekesebbé a középkor kereszteslovagi erődítményeiről szóló prezentációt.

A program az udvaron folytatódott, ahol Hocza Viktória és Hocza Róbert, azaz a V&R formáció reneszánsz dalokkal szórakoztatta a közönséget. Ezután nyílt lehetőség a panoptikum megtekintésére, amelyben uralkodóink élethű figurái kaptak helyet. Az Ad-libitum étterem hagyományos, a középkori ízeket megidéző pecsenyét szolgált fel a vendégeknek, melyet evőeszköz nélkül, kézzel lehetett elfogyasztani. A Múzeumok Éjszakáján mindenki jól érezte magát.

„Jól érezzük magunkat. Nagyon szeretjük a történelmet, tetszenek a kiállítások, ezért is döntöttünk a Múzeumok Éjszakája mellett” - nyilatkozta Markó Orsolya.

„A kislányom 8 éves lett, és úgy gondoltam, hogy jó lenne ha már ebbe is beletekintenénk. Főleg, hogy itt lakunk Ózdon és még nem volt múzeumban. Nagyon jól érzi magát, ő már a játszótéren játszik, bent a panoptikumban is nagyon jól érezte magát” - emelte ki Kriston Edina.

Vacsora közben a Pattantyús Martalócok Hagyományőrző Egyesület bemutatója zajlott. Különböző korabeli viseleteket és fegyvereket ismerhetett meg a közönség. Az előadás közben gyülekeztek a viharfelhők az égen, így a puska és az ágyú hangja már esőben dördült fel. A Múzeumok Éjszakájáról bővebb összefoglalót az Ózdi Városi Televízió Kaleidoszkóp című kulturális magazinjában tekinthetnek majd meg.