Pászk Norbert gyógynövényszakértő tartott előadást az Olvasóban

Az Olvasó vendége volt Pászk Norbert gyógynövényszakértő. Az előadás a mobilitás hetének egyik rendezvénye volt, mely az egészségtudatosság jegyében zajlott.

Szeptember 16-tól egészen 22-ig tart az Európai Mobilitási Hét, melyhez városunk is csatlakozott. Az Olvasó gárdája érdekes és izgalmas programokat kínált a gyerekeknek, idősebbeknek. A mobilitás hetén nemcsak azt tartották fontosnak, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az autót lehet nélkülözni és más alternatív közlekedési eszközöket használni, hanem azt is, hogy mi kerülhet a mai modern, rohanó világban az életünkbe úgy, hogy az egészségtudatos életmódot segítsük vele.

„Így találkoztunk Pászk Norbert előadásával is, amit a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével sikerült Ózdra hozni. Szerencsés együttállás, hogy a mobilitás hetén tudtuk a programsorozatba beilleszteni, így úgy gondolom, hogy az egészségtudatos és egészséges életmód előtérbe kerülése, a gyógynövények házi patikákban való alkalmazása elérhető azon érdeklődő ózdiak számára, akik nyitottak erre a témára. Járt már az Olvasóban korábban Szabó Gyuri bácsi, óriási érdeklődés övezte az ő előadását is, és amennyiben lehetőségünk nyílik rá, szeretnénk mi is képviselni és pártolni az egészséges életmódot” - mondta Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője.

Pászk Norbert már tíz éve foglalkozik a gyógynövények felhasználásával, termesztésével és gyűjtésével. Gondolatait könyvben is leírta már. A gyógynövényszakértő érdekes előadást tartott a közönségnek, melynek fontos üzenete volt.

„Aki teheti, alkalmazza a gyógynövényeket és gyűjtse is a gyógynövényeket. Nyilván csak azokat, amiket ismer és teljes biztonsággal tud gyűjteni, hiszen itt vannak körülöttünk a gyógynövények, ingyen hozzájuk juthatunk és nagyon sok betegséget meg lehet előzni a segítségükkel. Ajánlom mindenki számára a gyógynövények használatát” - hangsúlyozta Pászk Norbert, gyógynövényszakértő, egyetemi tanár.

Az Olvasó Adorján Lajos termében gyűltek össze azok, akik érdeklődnek a téma iránt. Az asztalon többféle hasznos gyógynövény sorakozott, így például a bojtorján, a csalán és a mezei zsurló is megtalálható volt, melyekről a szakértő pontosan és precízen ismertette a tudnivalókat.

„Nagy örömmel töltött el, mikor ismét láttam, hogy az Olvasó rendezvényt szervezett abból az apropóból, hogy egy szakembert hívtak meg, aki a gyógynövények mindennapi felhasználásáról fog előadást tartani. Ez már többedik alkalom, hogy az Olvasónak a megrendezésében ilyen előadáson vehetünk részt. Én a mindennapokban is használom ezeket a gyógynövényeket, amiről nekem ismeretem van, továbbá amit fitoterapeuta szakember javasolt a számomra, de nemcsak számomra, hanem a családom valamennyi tagja számára, és használjuk ezeket a nagyon hasznos és értékes gyógynövényeket” - nyilatkozta Ronyecz Ákosné.

A gyógynövényekről szóló előadással az Ózdi Városi Televízió Kaleidoszkóp című magazinja is foglalkozik majd.

(forrás)