Bányásznapi ünnepség Farkaslyukban

Hagyományőrző bányásznapi ünnepséget és megemlékezést tartottak szombat délelőtt Farkaslyukban. A köszöntőbeszédek mellett kulturális műsor is színesítette az eseményt.

A Himnusszal kezdődött el a 74. bányásznapi megemlékezés szombat délelőtt Farkaslyukban. Az eseményt idén is a Gyürky Gyula téren tartották. A Palota Harsona Kvartett játékát követően Pintér Zsolt, a település polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Az első tárnát 1914-ben nyitották meg. Folyamatos termelés azonban csak 1918-tól volt. Az első világháború után megépült az első bányásztelep, innentől pedig folyamatos volt a község fejlődése.

„Nekünk farkaslyukiaknak mindig is tudnunk kell, mit köszönhetünk a bányászoknak. Tisztelettel adózunk bányász elődeink előtt, akik a Farkaslyuk nevű kis falucskából néhány évtized alatt komoly bányásztelepülést építettek. Óriási teljesítményük teremtette meg azon gazdasági erőforrásokat, amelyből mindezt fel tudták építeni” - mondta Pintér Zsolt, polgármester.

Kiemelte, olyan értékeket hozott ez a korszak, amelyeket őrizni és továbbadni kell. Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés alelnöke is megosztotta gondolatait.

„Egy bányász ember nem csak a bányában volt bányász ember. Nemcsak ott volt büszke, szikár, mozdíthatatlan és eltökélt, hanem a mindennapokban is. Az a fajta gondolkodás, az a fajta hit, állhatatosság, ami ahhoz kellett, hogy minden nap megküzdjön a természettel, az az állhatatosság jellemezte a mindennapjait” - hangsúlyozta Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés alelnöke.

A megemlékezésen a Farkaslyuki Bányaüzemben balesetben elhunytak előtt rótták le tiszteletüket a különböző szervezetek képviselői egy-egy koszorú elhelyezésével. Ezt követően az ÓMI Zenés Színház verses, énekes műsora következett, majd Klenics Alexandra szavalt el egy verset. A bányászhimnuszt pedig a Palota Harsona Kvartett játékában hallgatták meg a résztvevők.

Tóth András, a Borsodi Bányászok Területi Tagozatának Farkaslyuki Alapszervezetének elnöke kiemelte az ünnepségen, hogy a 2024-es esztendő két szomorú évfordulót tartogat a bányásztársadalom számára.

„Húsz éve, 2004-ben Lyukóbánya befejezte termelését megyénkben utolsóként. Tíz éve, 2014-ben a Márkushegyi bányaüzem került bezárásra, így az országban megszűnt a mélyműveléses szénbányászat. A már korábban megkezdett bányabezárások bányászok ezreinek a jövőjét tette kilátástalanná, ezzel több ezer család megélhetése is veszélybe került. Az azóta eltelt időszak segített a fájdalmakat enyhíteni és segített a sorokat rendezni” - fogalmazott Tóth András, a Borsodi Bányászok Területi Tagozatának Farkaslyuki Alapszervezetének elnöke.

A Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete, a Borsodi Bányászok Területi Tagozata, valamint a Farkaslyuki Alapszervezet közösen minden esztendőben elismeri kiválóságait és jubiláló tagjait. Most egy emléklappal és egy korsóval mondtak köszönetet. Az eseményt a Kissikátori Harmonika- és Népdalkör előadása, valamint a Szózat közös éneklése zárta.

(forrás)