Zene, tánc és kiállítás. Szakmai napot rendeztek az Olvasóban

Tánc- és ének előadások, fotókiállítás, házbejárás. Az Olvasóban működő művészeti csoportok mutatkoztak be a szakmai napon. A rendezvényt Kellóné Mezőtúri Márta nyitotta meg.

Vármegyénk számos pontjáról több mint harmincöt közművelődési szakember látogatott el az Olvasóba. A bejáratnál a Gömöri Lovasok két huszára fogadta a vendégeket, akik a ma megrendezett szakmai napra érkeztek. Az eseményt Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke nyitotta meg.

„Több neve is volt ennek az épületnek, de egy tősgyökeres ózdit, ha megkérdezünk, hogy hova mész, azt fogja mondani, hogy az Olvasóba megyek. Ez tulajdonképpen abból az időből adódik, mikor itt a munkás emberek - nem csak az ózdiak - hiszen nagyon sok külső országból is a gyár idevonzotta az embereket. Mint ahogy nekem is az őseim, Kassa környékéről jöttek ide. Nagyapám nem is nagyon tudott magyarul beszélni, csak törte a magyart, de azért eljárt az Olvasó Egyletbe” - mondta Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

A rövid köszöntő után Csóka Edit, a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Népművelők Egyesületének elnöke beszélt a hagyományőrzés és közösségépítés fontosságáról.

„Az, hogy egy városnak megtartó ereje legyen, ahhoz az kell, hogy közösségeket építsen. Kevés az, hogy ha egy fesztivált rendez, kevés az, ha egy nagy rendezvényt, hanem az a jó, amikor ilyen kis csoportok vannak, és tényleg igazán részt vesznek folyamatosan a közösség életében. Az igen, az jelent valamit” - hangsúlyozta Csóka Edit, a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Népművelők Egyesületének elnöke.

A szakmai nap a Csendes Kávézóban kezdődött. A megnyitó után Mészáros-Varga Judit, az ÓMI Zenés Színház tagja lépett színpadra. A házbejárás következő állomása a Színházterem volt, ahol az Ózdi Néptánc Egyesület képviseletében a Ronyecz házaspár lépett fel. Dobos Adrienn az épülettel kapcsolatban számos érdekes információt osztott meg a nagyérdeművel. A Mizerák István teremben Levora Sándorné, a Szívklub vezetője énekelt el egy dalt. Az emeletre érve Keleti Éva Szubjektív című fotókiállítását is megcsodálhatták a szakemberek.

Az Adorján Lajos teremben először a Szabad Szombat Táncegyüttes lépett színpadra, majd Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket.

„Jók ezek az eszmecserék és jó az, hogy van kihez fordulni kérdéseinkkel, akik hasonló területen dolgoznak. Jó az, hogy nem kell minden buktatón keresztülmenni nekünk is ahhoz, hogy céljainkat elérjük, hiszen más tapasztalatokból tanulhatunk” - fogalmazott Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezetője.

Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője egy prezentációval készült, melyben szó volt az intézményben működő művészeti csoportokról és a cég munkásságáról. Bemutatkozott Szilvásvárad is, a jó gyakorlatokból számos kreatív ötletet meríthettek a szakmabeliek. Az ebéd után a rendezvény a LégÓzd és urbex bejárásával, valamint kötetlen beszélgetéssel zárult.

(forrás)