Közösségi értékfeltárás témában tartottak előadást ma délelőtt az Olvasóban

Közösségi értékfeltárás, helyi értéktár kialakítása. A Nemzeti Művelődési Intézet szakmai főmunkatársa tartott előadást az Olvasóban. Az eseményre több településről is ellátogattak.

Ma délelőtt közösségi értékfeltárás témában tartottak előadást a Mizerák István teremben. A szakmai programot Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelenteket.

„A helyi értéktár kialakítása mindannyiunk számára fontos és olyan jelentős téma, ahol össze tudunk gyűlni és megismerhetjük egymást. Ezekre viszonylag kevés alkalom nyílik egy év folyamán. A tizenhat településnek, aki a kistérségben működik, elküldtük a meghívókat. Visszajelzések alapján itt most nagyjából öt helyszínről vagyunk jelen, mintegy húsz közművelődési szakembert és településvezetőt tömörítve” - mondta Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője.

2012-ben adták ki a XXX. törvényt a nemzeti értékekről és a hungarikumokról, ami lehetőséget biztosít minden település számára, hogy létrehozza a helyi értéktárat. A törvényben és a kormányrendeletben számos kategóriát felsorolnak, de tulajdonképpen minden érték lehet, amit egy közösség, egy település fontosnak tart. Az előadást a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai főmunkatársa, Mihalcsik Márta tartotta.

„Az értékek tárháza nagyon tág és én nagyon sokszor találkozom a településeken azzal, hogy ó, hát nálunk semmi sincsen. Az az igazság, hogy az embereknek természetes, ami ott van, elmennek mellette minden nap és sokszor egy kívülállónak kell rámutatni arra, hogy nektek rengeteg mindenetek van és legyetek büszkék ezekre az értékekre” - nyilatkozta Mihalcsik Márta, a Nemzeti Művelődési Intézet Szakmai Igazgatóságának szakmai főmunkatársa.

A prezentációban szó volt a Hungarikum mozgalom törvényi hátteréről, az érték fogalmáról és az értéktár kialakításának kezdeti lépéseiről is. A résztvevők megoszthatták tapasztalataikat, számos jó gyakorlatot és tippet kaptak egymástól. Az esemény kötetlen beszélgetéssel zárult.

(forrás)