100 éves az Olvasó

Gálaműsorral ünneplik a 100 éves Olvasó születésnapját. Helyi csoportok és meghívott vendégek produkciójával is színesítik a centenáriumi rendezvényt.

Ritkán fordul elő az ember életében, hogy centenáriumot ünnepelhet és pontosan azon a helyen, ahol él. Nos az ózdiak egy ilyen évfordulónak lehetnek részesei, hiszen az Olvasó ebben az évben ünnepli 100. születésnapját. Ebből az alkalomból rendezik meg azt az ünnepi gálaestet, melynek a színházterem ad otthont. Bukovinszky Zsolt az ÓMÉK ügyvezetője úgy fogalmazott, hogy hálásnak kell lennünk azoknak az embereknek, akik megmentették számunkra az épületet és azoknak is, akik a kultúrát pártolták és ápolták.

„Úgy gondolom, hogy ezen a születésnapon is mindenkinek lesz alkalma arra, hogy megcsodálja ezt a száz éves építményt, amelyre nemcsak akkor, amikor épült lehettek büszkék azok, akik ezt kivitelezték, hanem mind a mai napig büszkék lehetünk, hiszen bárki jön ide akár a fővárosból vagy más városokból, mindenki megcsodálja kívül és belül. Ha a színháztermet nézzük vagy a színpadot, tehát mindre mondható az, minden részletére, szegletére az épületnek, hogy leg, leg, leg” - mondta Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezetője.

Sok érdeklődőt várnak a szervezők erre az alkalomra. Meghívást kaptak olyan vendégek is, akik korábban dolgoztak az Olvasó falai között, illetve a város életének meghatározó alakjai voltak. De a jelenkor vezetőit is idevárják és természetesen mindenkit, aki szeretne együtt ünnepelni az Olvasó fennállásának kerek évfordulóján. A szervezési feladatokat már februárban elkezdte az Olvasó kollektívája, hogy minél színesebb és színvonalasabb műsorral tisztelegjenek a gálán.

„A színpadi műsort két felvonásra osztottuk. Így az első felvonásban az ünnepi köszöntőket és a helyi csoportok műsorát láthatják. Idősebbek és fiatalabbak egymásnak fogják átadni a színpadot. Az est nyitányaként egy meglepetés produkcióval készülünk. Szolnokról érkeznek hozzánk olyan előadóművészek, akikkel már találkozhattak az érdeklődők és a kultúrakedvelők, de egy teljesen más formában. Itt most az ő produkciójuk is arra az eseményre épül, hogy 100 éves az Olvasó és próbálják majd a műsorszámaikban is tükrözni. A másik meghívott előadó a Fever Táncegyüttes lesz, akik a rendezvény végén fogják zárni a kulturális műsort” - emelte ki Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője.

A rendezvény ideje alatt a „Mozaikok az Olvasó történetéből” című kiállítást is megtekinthetik a látogatók és a Csendes Kávézó is várja a vendégeket. A gálaestet követően a Kohász téren „A végtelenbe és tovább...” címmel a lézerkémény avatására kerül sor. Az október 19-i rendezvények időtartama alatt, délután öt óra és este kilenc óra között a Gyár út Olvasó előtti szakaszt az Alkotmány útig lezárják. Az Ózdi Városi Televízió rögzíti a gálaműsort, melyet novemberben tűz műsorára.

(forrás)