VI. Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

Hatodik alkalommal rendezték meg Kissikátorban a Barkó Dalostalálkozót, ahová több hagyományőrző csoport jelentkezett. Szlovákiából is érkeztek vendégek.

2011-ben Kocsik László Csaba vezetésével megalakult a Kissikátori Harmónika- és Népdalkör. Addig a településen nem volt művészeti csoport és tagjai úgy döntöttek, hogy nem hagyják feledésbe merülni a barkó népdalokat és népzenéket. A civil szervezet célja az volt, hogy megőrizzék és továbbadják azt a kincset, amit az ősöktől örököltek. Azóta a hagyományőrzők nemcsak a településen és környékén, hanem országszerte is bemutatták tehetségüket. A Barkó Dalostalálkozót már hatodik alkalommal szervezték meg.

„A múltunk megőrzése nélkül nagyon nehéz jövőt építeni. Nekünk az a célunk, hogy maradjanak meg a régi emlékek, mert sokkal nagyobb tartást és erkölcsi alapot ad az embernek ha tudja, hogy honnan jött és merre tart. Könnyebb meghatározni, hogy merre tart. Én úgy gondolom, hogy ez a fő üzenete a mai napnak” - hangsúlyozta Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere.

A Domaházi Hagyományőrző Együttes már évek óta meghívott vendége a dalostalálkozónak.

„Már évek óta mi is meghívott vendégek vagyunk, és nagyon nagy szeretettel jövünk ide a szomszéd faluba a domaházi együttessel. A vasvári verbunkot, a csárdást is meg szoktuk itt mutatni annak ellenére, hogy ez egy dalostalálkozó, de domaházi népdalcsokorral, illetve táncokkal készültünk” - mondta Elekné Holló Hilda, a Domaházi Hagyományőrző Együttes művészeti vezetője.

Arló, Borsodszentgyörgy, Détér is bemutatkozott a dalostalálkozón, de a Citerás Cimborák is felléptek, akik négy vármegyét képviseltek.

(forrás)