A Kulturális Örökség Napjait ünnepelték hétvégén

A Kulturális Örökség Napjait ünnepelték hétvégén az Olvasóban. Szombaton Kulisszatitkok címmel a művészeti csoportok életébe és próbáiba nyerhettek bepillantást a látogatók.

A Szabad Szombat Táncegyüttes tagjai próbáltak egy új koreográfiát az Olvasó tánctermében. A Kulturális Örökség Napjainak hétvégéjén nyílt napot tartott a csoport is, bárki megnézhette, hogy zajlik a táncosok hétvégi élete. A művészeti vezető elmondja az instrukciókat, az egyesület tagjai pedig megvalósítják a koreográfiát.

„Ez a mai próba kiemelt fontosságú számunkra, hiszen az Olvasó nyitott napot szervezett, amelyen bárki, bármikor bepillanthat a próbánkra. Most új koreográfiát tanulunk, nagyiváni táncokat és reméljük, hogy minél hamarabb bemutathatjuk a közönségnek” - nyilatkozta Fodor Alexandra, a Szabad Szombat Táncegyüttes művészeti vezetője.

Emellett fellépésekre is próbálnak a Szabad Szombatosok, hétvégén Recsken mutatták be újra tudásukat a palóc viseletek napján, ahová szintén új koreográfiával érkeztek, de a régieket is színpadra vitték. Pénteken és szombaton próbálnak a táncosok, aki szeretné őket látni, bármikor megteheti ezt. Az ÓMI Zenés Színház társulatának tagjai egy mese cselekményét dolgozzák fel. A darab egy erdőben játszódik, most két szereplő gyakorolta szerepét, Szaka Attila koordinálásával.

„Az ÓMI Zenés Színház egy újabb mesedarabjára készül. Csetényi Anikó, Presser Gábor, „A piros esernyő” című mesejátékát fogjuk előadni Salgótarjánban, illetve itt az Olvasónak a színpadán. Ez egy esernyőről szól az erdőben, és ez az esernyő, ez egy születésnapi ajándék, ami nem hétköznapi, hanem minden csodára képes, minden bajból kihúzza a gazdáját” - mondta Szaka Attila, az ÓMI Zenés Színház tagja.

A mesedarabot a közeljövőben az ózdi és a térségben élő óvodás és kisiskolás gyerekek is láthatják majd.

(forrás)