Köszöntő

 

Kedves Látogató!

Nagyon sok szeretettel köszöntöm szeretett városunk, Ózd honlapján! Engedje meg, hogy néhány gondolatban bemutassam Önnek Északkelet-Magyarország egyik gyöngyszemét.

Igen, jól olvassa, GYÖNGYSZEMÉT. Mert tisztában vagyunk vele; Ózd az elmúlt évek, évtizedek alatt számos negatív stigmát kapott. Talán ezeknek köszönhetően - stílszerűen - megacélozta magát, és minden igyekezetével azon van, hogy bebizonyítsa rendkívüliségét.

Városunk egyik legszembetűnőbb pozitívumát elhelyezkedésében találjuk. A Bükk hegység lábánál fekvő 35 000 fős várost körbeölelik a dombok, szám szerint hét, így méltán érdemelte ki a Hétvölgy városa nevet. Környezeti adottságai közül ki kell emelni azt a rengeteg zöldfelületet, amely kedves és élhető jelleget kölcsönöz a korábban nagy ipari múlttal rendelkező településszerkezetnek. Továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megye második legnagyobb városa, amely saját - Miskolc - és két szomszédos megyeszékhelytől is - Eger és Salgótarján - közel azonos, 50 km-es távolságra található.

Ipari múltunk emlékét olyan impozáns épületek őrzik, mint a Kultúrnegyedben található Ózdi Művelődési Intézmények Olvasója, amely 2010-ben ICOMOS-díjat nyert. A szecessziós stílusban épült épület lélegzetelálló színháztermével, 700 fős befogadóképességével a térség meghatározó kulturális központja. Közvetlenül mellette találjuk a Tiszti Kaszinó neoreneszánsz stílusjegyeit magán viselő épületét, amely ma a Miskolci Egyetem kihelyezett ózdi tagozatának ad otthont. A Gyár úton tovább sétálva szemünk elé magaslik az Ózdi Gyártörténeti Múzeum és Emlékpark, a Digitális Erőmű – amely 2019-ben a nemzetközi ingatlanfejlesztői szakma FIABCI díját nyerte el – és a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark. Kulturális értékeink, gazdagságunk egy szeletét említettem meg csupán, a helyi kulturális életről még szó sem esett. Aktív képzőművészeti, népművészeti, színházi és hagyományőrző csoportok viszik országszerte jó hírét városunknak, alázatukkal és szakmai tudásukkal elkápráztatva az érdeklődőket.

Városunk számos lehetőséget tartogat az aktív sport kedvelőinek, bakancsos túrázóknak, ugyanakkor a pihenni, feltöltődni, kikapcsolódni vágyók is megtalálják számításaikat a Hétvölgy városában. Minden szolgáltatás rendelkezésre áll, ami egy mai, modern városi léthez szükséges. Az oktatásban az egyházi és az állami oktatás egyaránt jelen van óvodától a középfokig. Természetesen vannak bölcsődéink és a Miskolci Egyetemnek köszönhetően egyetemi képzésnek is otthon ad városunk. Az ózdi diákokat ösztöndíjjal támogatjuk, a fiatal házasokat lakhatással és építési telekkel igyekszünk segíteni. Szabadidőnkben a város közepén található sport parkban számos tevékenységet végezhetünk. Van uszodánk, szaunánk, jakuzzink, tenisz pályánk, bowling és teke pályánk, lehet futballozni, kézilabdázni, röplabdázni, de nagyon sokan a futást és a kerékpározást választják, aminek tökéletes otthont biztosít az elvarázsoló dimbes-dombos környezet és az új kerékpárút hálózat. Van szuper 3D-s mozink, több országosan is magas színvonalú szórakozóhelyünk, közösségi közlekedésünk. Az egészségügy tekintetében a térségben kiemelkedő kórházunk, új reumatológiánk van.

Városunkban minden héten számos rendezvény van, mind kulturális, mind sport területen. Nálunk biztos, hogy bárki megtalálja a maga számítását!

A korábbi évek munkájának köszönhetően számos pályázatot nyert el városunk, amik révén több épületünket sikerült nemcsak külső megjelenésében, hanem energetikai oldalon is megújítani. Iskolák kaptak szebb külsőt, sportcsarnok újult meg és modern piaccsarnok létesült. A forgalmasabb, közlekedési szempontból problémás helyen körforgalom épült, hogy megkönnyítse a modernkori életet, s évről évre bővítjük a városi parkolóhelyek számát. Egyre jobban előtérbe kerül a környezettudatos szemlélet és életforma, amely a testmozgást, a kerékpáros közlekedést támogatja; így biztonságos kerékpárútvonalat építünk a városban.

Ezeken felül az állat- és környezetvédelem is kiemelt fontosságú városunkban. Új, modern ebtelep biztosítja a kutyák átmeneti szállását, ahonnan civilek segítenek új gazdát találni. Szemétszedési akciók, faültetések, virágosítások jellemzik városunkat, mely a környező dombokról nyáron egy nagy park benyomását kelti. Friss, tiszta levegő és barátságos légkör!

A fejlesztések mellett nem elhanyagolható az itt élők mentalitása, vendégszeretete, öntudata. Igenis büszkék vagyunk arra, hogy „ózdiak” vagyunk. Olyan egyedi szókinccsel, szobrokkal rendelkezünk, amelyeket nemes egyszerűséggel „Ózdikumként” emlegetünk. Jöjjön el és ismerje meg őket, tapasztalja meg azt a fajta borsodi vendégszeretet, amely megfertőz mindenkit, aki hozzánk érkezik.

Bízom benne, hogy Ön is kedvet érez ahhoz, hogy akár egy, akár több napot, vagy egy életet tartalmasan eltöltsön nálunk. Szeretettel várom és invitálom Ózdra, a Hétvölgy városába!

Baráti üdvözlettel:
Janiczak Dávid
Ózd város polgármestere