Nemzeti Filmtörténeti Élménypark

 

A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark egy Ózdi kultúrintézmény, amelyben a Magyar filmezés elmúlt 100 éve elevenedik meg interaktív formában. Viselettörténeti kiállítás, filmtörténeti ösvény, filmes díszletek nyújtanak a Látogatóknak feledhetetlen élményeket. Az adrenalin rajongóknak sem kell unatkoznia. A 80 méteres drótkötél lecsúszó pálya garantáltan megdobogtatja mindenki szívét.
Maga az épület 1905 és 1907 között épült. A gyártelep területén belül fúvógépházként üzemelt. A fúvó gépház meleg levegőt állít elő a kohók számára. A rekonstruált épületet 2016-tól üzemel Nemzeti Filmtörténeti Élményparkként.
Viselettörténeti kiállításunk betekintést enged száz évre visszamenőleg a különböző magyar divat és stílus elemek darabjai közé. A filmtörténetbe való elmélyülést tovább segíti a különböző díszlettervek vázlat rajzainak bemutatása, melyek elképzelhetővé teszik a láthatatlan háttérmunkát, mely egy film előkészítése során zajlik.
              
A filmtörténeti ösvény szintén a magyar filmezés elmúlt 100 esztendejében ad betekintési lehetőséget, igen látványos formában. Különböző filmrészletek, technikai eszközök és ikonikus karakterek segítik az információk feldolgozását. A kiállítás ezen szekciója érdemben világít rá a filmezés és a történelem  elválaszthatatlan hagyatékaira. A séta során tárlatvezető kalauzol bennünket a korszakok között. A filmtörténeti ösvény önmagában is egy egyedi és meglepő vizuális élményt nyújt, az abban található plakátkiállítás azonban csak még inkább fokozza a kuriózum érzetet.
Az épület grandiózus tere, az 1000 m2-es nagycsarnok. Interaktív kiállítótér, amelyben a filmek szerelmesei kipróbálhatják magukat. Erre szolgál a CGI sarok, mely segítségével akár elkészíthető az első saját filmünk is. Kreativitásunknak csak a képzelet szabhat határt. A nagycsarnokban több épített díszletben fotózkodhatunk, vagy élhetjük bele magunkat különböző időszakokba. (30-as évekbeli iroda, 56’-os forradalmi épület részlet, T34-es tank stb.)
Nem csak Magyarországon, de Közép-Európában is egyedülálló a 80 méter hosszúságú drótkötél lecsúszópálya, mely mögött ugyanilyen hosszúságú zöld háttér fut. A green screen technológia segítségével egy háborús háttér kerül bevágásra minden lecsúszás során. Háborús élményeinket nem kell az épület falai mögött hagynunk, hiszen az elkészült kisfilmet megkaphatjuk megadott elérhetőségünkre.
    
Az intézmény egész évben várja Látogatóit, bármely korosztályból. 
A tárlatvezetések óránként indulnak, további információért látogasd meg honlapunkat (www.nfe.hu).
 
Elérhetőségek:
3600 Ózd, Gyár út 1.
E-mail: nfe.info@forumhungaricum.hu
Információ és értékesítés: 06-30 228-0123