PóZdium – Csákányi Esztert kérdezte Bukovinszky Zsolt

Állandóan pörög, minden porcikája a színészeté. Sok feladatot kap, de nem vállal el mindent. Csákányi Eszter Kossuth-és Jászai Mari-díjas színész volt a talkshow vendége.

A kiállításmegnyitó után megteltek a széksorok az Olvasó Adorján Lajos termében, hiszen Bukovinszky Zsolt Csákányi Esztert kérdezte a PóZdium színpadán. Az érdemes művész olyan társulatoknál dolgozott, amelyek meghatározóak voltak ottléte alatt a magyar színjátszásban. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész 53 éve van a pályán.

Csákányi Eszter a kaposvári műhelyben talált önmagára, azt mondja, aki vidéken szeretett volna érvényesülni, az Kaposvárra ment. A főiskolára nem vették fel, ettől függetlenül bebizonyította, hogy tehetség és szorgalom is elegendő ahhoz, hogy Magyarország egyik legsokoldalúbb, legkarakteresebb színésze legyen.

„Ha valahol, ott meg lehetett tanulni a szakmát. A mai napig azt mondom, hogy igazából a szakmát vidéken lehet megtanulni. Teljesen mindegy, hogy leszerződnek az Örkénybe, vagy a Katonába, igazából kihasználni azt, hogy mindent kapjon azt csak vidéken lehet elérni” - mondta Csákányi Eszter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész.

Tizenkilenc évet töltött Kaposváron, kilencvenkét szerepet játszott a legkülönfélébb műfajokban. Édesapjával különleges kapcsolatot ápolt, a köztük lévő kötelékről is hosszasan beszélt. Hogy színész lett meghatározta az is, hogy Csákányi László is elismert színművész volt. Csákányi Eszter vallja, hogy mestersége nem összeegyeztethető az anyasággal.

„A mai napig nem bántam meg, arról pedig nem is beszélve, hogy egy gyermeket nem azért hozunk létre, vagy csinálunk, vagy akarunk, hogy minket ápoljon idős korunkra. Ez egy saját élet. Nem is akartam. Nem, nem, nem. Nyilvánvalóan ez hiányosság. Lehet, hogy egy csomó mindenből kimaradtam, mert vannak boldog színésznők. Családanyák, boldogok, jól csinálják. Nekem nem ment volna, én tudom” - tette hozzá Csákányi Eszter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész.

A színész a beszélgetés végén Karinthy Frigyes: Szeretem az állatot című novellájával örvendeztette meg a közönséget. A csokor virágot ő is örömmel fogadta, az átadás közben pedig szólt a tapsvihar.

„Én szeretem Csákányi Esztert nagyon, az előadás vége pedig szenzációs volt” - hangsúlyozta Baji Béláné.

„Nagyon tetszett, kár lett volna kihagyni, örülök, hogy sikerült jegyet szerezni rá” - nyilatkozta Kovács Lászlóné.

A jó hangulatú beszélgetést követően sokaknak a Csendes Kávézóban folytatódott az est. Az ikonikus presszóba többen betértek egy italra, süteményre, vagy éppen csak nosztalgiázni kicsit.

A program főtámogatója: Neutrik Group

(forrás)