Hidegfronttal érkezik az ősz, az erre érzékenyeket rosszul érintheti ez az időszak

Hivatalosan is beköszönt az ősz, hidegfront hozza a nagy lehűlést a hét további részében. A frontérzékenyek leginkább fej és ízületi fájdalmakat tapasztalhatnak, az egyéb negatív tünetek mellett.

Vége a nyárnak, megérkezett az ősz. Hétfő reggel már borult, hideg időre ébredhettünk. Sokan még nyáriasan öltöztek fel, nem számítottak a hirtelen lehűlésre. Csapadékos időjárás várható a héten, záporokkal és zivatarokkal.

„Mozgalmas időjárásra számíthatunk egész héten, jelentős mennyiségű csapadékkal. Röviden összefoglalva gyorsan bekopog a Kárpát-medencébe az ősz. A mai napon a délutáni és esti órákban érkezik egy hidegfront északnyugat felől, előtte még egy úgynevezett meleg nedves szállítószalag alakítja időjárásunkat. Amelynek hatására holnap délelőttig várható csapadék Borsod megye nyugati részén. Alapvetően tartós csapadékra kell berendezkedni, de most az első hullámra a dél körüli órákban még egy-egy zivatar is előfordulhat” - mondta Mesterházy András, meteorológus.

A meteorológus még azt is elmondta, hogy az idő jelentősen lehűl majd, és a héten húsz fok közeli maximumokra lehet számítani. Kettős fronti hatással kell számolniuk a frontérzékenyeknek, hiszen a változó időjárást sok ember nehezen viseli. Vannak, akik próbálják pihenéssel, gyógyszerek nélkül csillapítani a fájdalmat.

„Én nagyon érzékeny vagyok a hidegfrontra, fejfájós vagyok. Megpróbálok pihenni, gyógyszert azt nem veszek be” - nyilatkozta Kéméndi Emese.

„Egy kicsit érzékeny vagyok a frontokra, de azért annyira nem vészes a koromhoz képest” - tette hozzá Dobos Ildikó.

A frontok negatívan befolyásolják a teljesítő s koncentrációs képességet, a közérzetet vagy akár a lelkiállapotot is. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a fáradtság, az alvászavarok, a fejfájás és az ízületi fájdalmak.

„Nagyon gyakori ilyenkor a mozgásszervi panaszoknál a különböző felerősödés, ez lehet egy térd fájdalom, csípő fájdalom, de akár a kisebb ízületek fájdalma is jelentkezhet, akik erre érzékenyebbek. Erre lehet különböző gyógyszereket használni fájdalomcsillapítókat, de a legfontosabb a megelőzés lenne az aktív sportos életmód, az egészséges táplálkozás, ez mind sokat segíthet a fejfájás leküzdésében, de a mozgásszervi panaszokban is” - hangsúlyozta dr. Endrésik Dániel, a Kamilla Gyógyszertár szakgyógyszerésze.

Az évszak változás miatt érzékenyebbek és hajlamosabbak lehetünk még a depresszióra. Ezen egy rövid séta, vagy a rendszeres testmozgás segíthet hiszen ez nyugtatóan hat idegrendszerünkre. A hétvégén húsz fok alá csökkenthet a hőmérséklet, így a hirtelen hideg idő miatt nem árt, ha immunrendszerünkre is odafigyelünk.

(forrás)