A hűvösebb idő beköszöntével egyre többen szenvednek felső légúti megbetegedésektől

Tele vannak a háziorvosi rendelők felső légúti megbetegedéses páciensekkel. A szakemberek szerint a tünetek megtévesztőek lehetnek.

Egyre többen keresik fel a rendelőket orrfolyással, köhögéssel és torokfájással küszködő betegek. Valakinek láz és hőemelkedés is társul a tünetekhez. Az ősz beköszöntével sokkal többet járunk közösségekbe és tartózkodunk zárt helyiségekben, így könnyebben terjednek a felső légúti betegségek.

„Sajnos az utóbbi időben a pácienseknek a fele felső légúti betegséggel jelenik meg nálunk, ez már nagyon gyakran fordul elő. Itt hangsúlyoznám, hogy a panaszok a köhögés, a tüsszentés, az orrfolyás, a gyengeség, az izomláz, esetleg elesettség, ezek mind felső légúti tünetek. És itt szeretném hangsúlyozni, hogy már akár Covid is lehet, és nyugtatom a lakosságot, de a Covid már velünk él. Úgyhogy a lakosság 70 százaléka már be van oltva, ennek köszönhetően olyan, mint az influenza” - mondta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

Több szülő is érkezett a rendelőbe gyermekével. Dr. Sahin Fawaz elmondása szerint a kicsik körében talán nagyobb számban tapasztalhatóak a felső légúti betegségek, mint a felnőtteknél. Hiszen sokat tartózkodnak közösségben, az iskolákban és az óvodákban.

„Amióta bejött ez a hideg, nyálkás idő, azóta sűrűn vagyunk betegek. Most ő köhög, meg volt egy kis hőemelkedése, de ő ilyen fulladósabb is, úgyhogy neki a köhögés az veszélyesebb, mint így általánosságban. Úgyhogy ezzel jöttünk” - nyilatkozta Kulcsárné Kovács Alexandra.

Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a kelleténél tovább tartanak a tünetek. Fontos kiemelni még, hogy a felső légúti megbetegedéseket vírusok okozzák, amik ellen nem hatásos az antibiotikum. Csak akkor érdemes alkalmazni, ha több napon keresztül elhúzódik a folyamat, hiszen ekkor felülfertőzésről beszélhetünk. A városban sokan tapasztalnak ehhez hasonló hosszabb lefolyású betegséget.

Egészséges étrenddel és megfelelő folyadékfogyasztással, esetleg vitaminok rendszeres bevitele mellett a legtöbb megbetegedés megelőzhető lenne. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a betegek az elsődleges tüneteket is vegyék komolyan és forduljanak orvoshoz.

(forrás)