Beindult az őszi gombaszezon

Beindult az őszi gombaszezon a térségben. Rengeteg nőtt ki a földből az erdős területeken. Az összegyűjtött gombákat mindenképp ellenőriztessük a szakértővel.

Az utóbbi időkben szerencsésen alakul a kora őszi csapadékmennyiség, így szeptembertől novemberig számos ehető és mérgező gombával találkozhatunk az erdőkben és a mezőkön. Megtalálható a nagy őzláb, a lila pereszke, a gyűrűs tuskógomba és az őszi vargánya.

„Az őszi időszak az igazi gombaszezon. Nagy öröm rátalálni egy szép, kalapos gombára. De ismeret nélkül veszélyes gyűjteni. Mindig érdemes szakemberrel bevizsgáltatni, hiszen mindegyik gombának van úgynevezett mérgező párja is. A gombavizsgálat, Magyarország egész területén ingyenes a helyi piacokon. Ózdon, a Városi Piacon lehet bevizsgáltatni a gyűjtött gombát” - nyilatkozta Szakács Istvánné, gombaszakellenőr.

Sajnos minden évben sok olyan gombamérgezés történik, amely megelőzhető lenne. Minden természetjárónak fel kellene ismernie a gyilkos galócát, ugyanis elég egy apró falat belőle, és máris megvan a tragédia. Ez a gomba felismerhető sárgás-olajzöldes kalapbőréről, fehér bocskoráról és gallérjáról, fehér lemezeiről és kígyóbőrszerű tönkmintázatáról.

„A gomba evése után körülbelül egy-két órán belül, ha jelentkeznek a tünetek, általában hányás, csillapíthatatlan hányás, vízszerű hasmenés, hasi fájdalom, görcs, magas vérnyomás, izzadás, magas láz, ami kiszáradáshoz vezethet, ami veszélyes. A másik fajta, amikor napok után jelentkezik, 10-12 nap után, az már a gyilkos galócára jellemző, ami sajnos nagyon veszélyes, mert máj, illetve veseelégtelenség jelentkezik. Az első tünetek már életveszélyes állapotra utalnak” - mondta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

A szakember kiemelte, hogy a gomba elfogyasztása után, ha valaki egy-két órán belül észleli magán, hogy émelyeg, hányingere van, hasa fáj, izzad, verejtékezik, vagy hasmenése van, minél hamarabb keresse háziorvosát, illetve az ügyeletet.

(forrás)