Megváltozott útviszonyok – óvatosan közlekedjünk

Az ősz beköszöntével a csúszós útnak megfelelően válasszuk meg a közlekedési sebességet. Ellenőrizzük a gumiabroncsok és ablaktörlők állapotát is mielőtt elindulunk.

Megérkezett az ősz, egyre több csapadék hullik, így az útviszonyok is megváltoznak. A napokban számos fotó került fel az egyik közösségi oldalra, ahol a gépjármű megcsúszott a nedves úttesten, és balesetet szenvedett. Ezek egy része városunk közelében lévő szerpentines szakaszokon történtek. Fontos, hogy felkészüljünk a vizessé vált aszfalton való közlekedésre, és ennek megfelelően válasszuk meg sebességünket.

„Meg kell változtatni a menetdinamikát. Tehát nem ugyanazzal a tempóval szabad belemenni most egy kanyarba, mint pár nappal ezelőtt a száraz úton. Tudni kell, hogy a nedves út, főleg az esőzés kezdetén lényegesen csúszósabb, főleg amíg a port nem mossa le az eső az útról, akkor egy ilyen nyálkásabb réteg alakul ki. Óvatosabban kell vezeti, itt mindig azt mondjuk a vezetőnek, hogy legyen tartaléka időből, térből és energiából, meg nyilván tapadásból is” - mondta Miksztai Zoltán, a Miksztai Autósiskola iskolavezetője.

Az őszi, borús időben még inkább érvényesül a látni és látszani elv fontossága. A modern autókban lévő nappali menetfény sok esetben már nem elegendő, hiszen ekkor a kocsi hátsó részén nem kapcsolódik fel a fényszóró. Ködös, párás időben pedig nehezen lehet észrevenni a forgalomban haladó, nem megfelelően kivilágított gépjárművet.

„Mindenképpen felhívnám a figyelmet a fényszórók használatára, illetve azoknak a helyes beállítására, hogy megfelelő szögben világítsanak. Fontos a szélvédőmosó folyadék szintjének ellenőrzése, illetve ha kifogyott, akkor annak feltöltése. Lényeges, hogy az ablaktörlő lapátokat is leellenőrizzük, hogy ha esetlegesen nem jól törölnek már, vagy szakadt a gumi, azokat cserélni szükséges” - hangsúlyozta ifj. Csutor László, a Suzuki Kaiser Kft. értékesítője.

Mindezek mellett nem árt, ha jó állapotú gumi van felszerelve a kocsira. A megfelelő mélységű barázdákkal ellátott abroncs segíti az autó tapadását akkor is, ha nedves úton közlekedünk. A legfontosabb azonban az, hogy körültekintően és óvatosan vezessünk, hiszen mindenkit hazavárnak.

(forrás)