Tetőzik az idei parlagfű-szezon

Országszerte nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, erre figyelmeztetnek a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakemberei. Magyarországon mintegy másfél millió ember érintett.

Magyarországon a parlagfű igen elterjedt, közel ötmillió hektárnyi területen megtalálható. Az invazív, sárga virágú gyomnövény pollenje sokaknak okoz kellemetlen tüneteket. A parlagfű-szezon augusztusban és szeptemberben tetőzik. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai alapján országszerte igen magas a pollenkoncentráció. A betegeknek tanácsos szakorvoshoz fordulniuk a diagnózis és a kezelés érdekében.

„A vérből tudjuk megállapítani, esetleg vannak még különböző bőrpróbák, amik alapján meg tudjuk állapítani, hogy allergiás-e erre valaki vagy nem. Itt hangsúlyoznám, hogy akik ismert COBD-sek vagy légúti megbetegedésben szenvednek, nagyon érdemes ilyenkor fokozott figyelmet fordítaniuk a parlagfűre. Ahol parlagfüves területek, parlagfű pollenek vannak, azt kerüljék el, mivel fokozódhatnak az asztmás rohamok, súlyosbodik, akár légzési elégtelenség is kialakulhat” - emelte ki dr. Sahin Fawaz Mahmoud, címzetes főorvos.

Az allergiás reakció a parlagfű pollenjének belélegzése vagy érintése során lép fel, beindítva a szervezet védekező mechanizmusát. A leggyakoribb tünetek között szerepel az orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, viszkető és könnyező szemek, torokirritáció, fáradtság és a légzési nehézség is.

„Mi többféle készítményt is tudunk javasolni. Itt akár háromfélét is, amit használhatnak azok, akiknek nagyon erős, intenzív tünetei vannak. Az első és legfontosabb az orális antihisztamin készítmény, amit egyszerűbben csak allergia gyógyszerként ismernek az emberek. Az orrspray-k és a szemcseppek a másik két nagy kategória. Nagyon fontos, hogy olyat válasszanak, ami kifejezetten allergiás panaszokra van, nem azt, amit egyébként egy egyszerű megfázásos megbetegedésre” - mondta dr. Endrésik Dániel, a Kamilla Gyógyszertár szakgyógyszerésze.

A gyógyszerkészítményeken túl számos otthoni praktikát alkalmazhatunk. Érdemes beszerezni levegőtisztító készüléket, melynek használatával lecsökkenthető a levegőben található pollenek mennyisége. Az allergiaszezonban gyakrabban mossunk hajat, illetve cseréljünk többször ruházatot. A jelenlegi orvosi álláspont szerint a parlagfű allergia kezelése inkább a tünetek enyhítésére és kontrollálására irányul, nincs olyan kezelési mód, amely véglegesen meggyógyítaná ezt a krónikus állapotot.

(forrás)