Közös séta a mellrák elleni küzdelem jegyében

A mellrák elleni küzdelem jegyében szerveztek sétát ma délután városunkban. A Civil Házban meleg teával, gyümölccsel és ingyenes filmvetítéssel várták a résztvevőket.

Az emlőrák elleni küzdelem világnapját október elsején jegyzik. Éppen ezért minden évben egész október az emlőrák elleni küzdelem jegyében, a egészségtudatosság növelését támogató munkával telik. Országszerte előadásokkal és rendezvényekkel hívják fel a lakosság figyelmét a korai felismerés, a terápiás kezelés fontosságára.

„Világszinten ilyenkor megemlékezünk azokról az érintett embertársainkról, akiknél melldaganatot diagnosztizáltak. Ez nagyon fontos azért, hogy megemlékezzünk róluk és hogy a prevencióra, a megelőzésre felhívjuk a figyelmet, tehát ez a rendezvény is arról szól, hogy minél többen jöjjenek el, minél nagyobb hangsúllyal hívjuk fel a város lakosságának a figyelmét arra, hogy menjenek el a szűrővizsgálatokra” - emelte ki Kása-Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

A rossz idő ellenére Ózdon, a Városház téren gyülekeztek az emberek, ahol Janiczak Dávid polgármester is felhívta a figyelmet a prevenció jelentőségére.

„Ahogy elhangzott, a korai felismeréssel meg lehet akadályozni, hogy súlyosabb probléma alakuljon ki. És nagyon fontos lenne, hogy minél többen értesüljenek, értesülnének erről, ha minél többen foglalkoznának ezzel a témával, ezért külön örülök és köszönöm a szervezőknek, hogy most a fiatalok is szép számban itt vannak” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A megnyitót követően mindenki rózsaszín szalagot tűzött fel és gyalogosan indultak el a figyelemfelkeltő sétára. A rendezvényt idén több szervezet közösen hívta életre.

„Arra jutottunk, hogy mivel több civil szervezet vagyunk, és igazándiból egy a célunk, ugye a megelőzés, a prevenció és a harmónia megteremtése, így összefogtunk partnerségben. Ugye a plakátunkon nagyon szépen jelentkezik, hogy a vöröskeresztnek, az ÓMÉK-nak, a tv-nek is, az Olvasónak, a Civil Háznak, akik helyet biztosítanak számunkra, hogy a rendezvényeket létrehozhassuk hálásak vagyunk” - nyilatkozta Reichart Edit, az Országos Rákbetegek Szövetség Ózd-Miskolc Térségi Napforduló Szolgálatának vezetője.

A megszokott útvonalon közel 90 fő tette meg a sétát a Civil Házhoz. Idén a Gömöri Motoros Közösség is csatlakozott a felvonuláshoz. A Civil Házban meleg teával, gyümölccsel várták a résztvevőket. Lehetőség nyílt egy segédeszköz segítségével megtapintani, mi a különbség az egészséges, illetve a daganatos női mell között. A program ingyenes filmvetítéssel zárult.

(forrás)