Elkezdődik a parlagfűszezon – Nehéz időszak elé nézhetnek az allergiások

Indul a parlagfűszezon. Az időjárástól függ, de augusztustól egészen októberig is elhúzódhat az idény. Tüsszentés, orrfolyás, és kivörösödött szemek, ezek az allergia tünetei.

Nehéz időszak elé nézhetnek az allergiások, ha nem tesznek megelőző lépéseket a tünetek ellen. Térségünkben a csalánfélék pollenkoncentrációja a legmagasabb, a parlagfű és az egyéb pázsitfűfélék az alacsony mérési szintet közelítik. Azonban ez helyenként változhat. Az allergia már gyermekként is kialakulhat, nem csak felnőtt korban. A citromsárga virág pollenjeinek irritáló hatásától sokan szenvednek.

„Általában a parlagfű allergia okozhat légúti megbetegedéseket, szem és bőrelváltozásokat, az úgynevezett szénanátha, vagy légúti allergia. Ennek kellemetlen tünetei vannak, tüsszentés, orrfolyás, orrdugulás, torokkaparás, esetleg fulladás. Akik tudják magukról, hogy allergiások, már fel vannak készülve, különböző antihisztaminos spraykkel, szteroid készítményekkel, el tudják látni magukat.” - mondta Dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos

A legnépszerűbb termékeknek az orr és a szemcseppek számítanak. Fontos, hogy ezek allergiaellenes hatóanyagot, antihisztamint tartalmazzanak csak ezek lesznek hatásosak a tünetek ellen.

„Meg kell jegyezni azt is, hogy nem minden orrspray lesz jó allergiára. Az allergiás tüneteket, az orrfolyást fogja enyhíteni egy egyszerű hatóanyag tartalmú orrspray is, viszont azt hosszabb távon nem szabad használni. Függőség alakulhat ki, ezért érdemes olyan allergia elleni orrspray-t választani, amit akár hosszabb távon is lehet használni.” - mondta Dr. Endrésik Dániel szakgyógyszerész

Egyéb praktikákkal is védekezhetünk a magas pollenkoncentráció ellen. Érdemes reggel öt és tíz óra között szellőztetni otthonunkban, valamint késő este lefekvés előtt. A frissen mosott ruhákat pedig nem érdemes kint az udvaron vagy az erkélyen szárítani, hiszen a nedves holmira könnyebben rátapadnak az allergén pollenek. Ez a hajunkra is érvényes, célszerű a megszokottnál többször hajat mosni ebben az időszakban.

(forrás)