Hűs levegő a nyári kánikulában – figyeljünk a klíma megfelelő tisztítására!
Hírek
2024. jún. 27.

Hűs levegő a nyári kánikulában – figyeljünk a klíma megfelelő tisztítására!

A klímák rendszeres tisztítására hívják fel a figyelmet a szakemberek. A karbantartás hiánya allergiát, légúti megbetegedéseket, fejfájást vagy kötőhártya-gyulladást is okozhat.

A 2023-as statisztikai adatok szerint minden negyedik magyar otthon rendelkezik már klímaberendezéssel. Ez számszerűen több mint egy millió 200 ezer lakást jelent. A késő tavaszi, nyári időszakban egyre többen kapcsolják be a készüléket, sokan azonban nem fordítanak kellő figyelmet a klíma tisztítására.

„Sok ügyfelünk attól fél, hogy a klímatisztítás az egy bonyolult dolog és nagy kosszal jár. Igazából a kosszal a szerelőink csak akkor találkoznak, amikor leszedik ezt a szűrőbetétet és ezzel is óvatosan bánnak, hogy nehogy összekoszoljanak valamit. A szerelés az nagyon egyszerű, mint ahogy látszik le kell venni a klíma műanyag burkolatát. A kollégáink egy úgynevezett mosózsákot tesznek köré. Ezzel megóvjuk a környező berendezéseket, tapétát és bútorzatot. Ezután különleges vegyszerekkel, habokkal és spray-vel fertőtlenítjük és tisztítjuk a berendezést, majd a legvégén átmossuk egy mosókészülékkel” - mondta Baranyi Zoltán, a Bild Elektro Kft. klíma és hőszivattyú szerelője.

A készülék rendszeres karbantartásával megelőzhetőek a klíma egészségkárosító hatásai. A megfelelő tisztítás hiányában a levegőben található por és atka miatt allergia alakulhat ki. Emellett a száraz, hideg levegő kötőhártya gyulladást, megfázásos tüneteket, fejfájást és szédülést is okozhat.

„Három-négy havonta, szezonok előtt kitakarítjuk. Nyári szezon, téli szezon előtt, mikor fűtünk vele vagy hűtünk vele. Van, mikor hivatalos szerelő tisztítja, de van, mikor mi is meg tudjuk csinálni” - nyilatkozta Szabó Attiláné.

Érdemes évente kétszer ellenőriztetni klímaberendezésünket. Rendszeres szervizelés mellett a készülék energiafogyasztása és hatékonysága optimális marad, elkerülhető az idő előtti meghibásodás. A legtöbb gyártónál a garancia megtartásának feltétele a szakember által végzett évente minimum egyszeri tisztítás, karbantartás.