Versenyben a Virágos Magyarország megmérettetésén.

Ózdra látogattak a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny zsűritagjai. A város delegációja igyekezett átfogó képet mutatni Ózdról, az ÓVI munkájáról és a fenntartható, zöld fejlesztésekről.

Lila, fehér és piros virágok díszelegnek az ágyásokban. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai minden évben gondoskodnak a természetközeli látképről és a zöld területek karbantartásáról. Délután vendégeket fogadtak telephelyükön.
 
„A Virágos Magyarország zsűritagjai érkeztek a városunkba. Minden évben benevezünk erre a versenyre. Most már tizenhárom alkalommal tudtunk díjat elhozni. A városban a városüzemeltető intézmény nagyon sokat tesz ezért, hogy zöldebb, virágosabb legyen a városunk. Én nagyon szépen köszönöm a munkájukat és bízom benne, hogy az idei évben is díjjal fogunk hazaérkezni.” - mondta Zsuponyó Anett alpolgármester
 
A kinevezett bizottság tagjai igyekeztek feltárni és megismerni településünk értékeit. A pályázatot 1994 óta évről évre kiírják. Célja a kulturált és vonzó országkép kialakítása, az életminőség javítása, a környezettudatos gondolkodás erősítése, a természeti és az építészeti örökség megőrzése, gyarapítása, a turisztikai fejlesztési szempontok érvényesítése. A két tagú zsűri a város több pontját bejárta, megnézték a közterületeket, a Zöld Sziget projekt jelenlegi állását és számos helyszínt. Az értékelésnél azonban nem csak a virágosítás számít.
 
„A zöld fenntartásban is olyan megoldásokat értékelünk, amik fenntarthatóak, mint például a csapadékvízgyűjtés, ennek a helyben való hasznosulása, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy nagy tartályokban gyűjtjük, csak például egy finom terepalakítással egy esőkertet is létre lehet hozni, ahol helyben hasznosul a csapadékvíz, nem feltétlenül kell megemelni vagy kiemelni a virágágyásokat, hogy messzebbről lehessen látni. Az egynyáriak helyett sokkal sokkal fenntarthatóbbak az évelők, amiket nem kell minden évben újra ültetni.” - mondta Cserna Hajnalka a BKM Zrt. Főkert Divíziójának gellérthegyi üzemvezetője
 
A zsűri szerint Ózd nagyon szerencsés fekvésű. Kifejezetten tetszett nekik, hogy nincsenek steril, körzővel, vonalzóval tervezett parkok és ágyások. A fenntarthatóság is fontos szerepet játszik a város mindennapjaiban, hiszen a levágott gallyakat és füvet a komposztáló telepre szállítják, ahonnan később visszaforgatják a virágágyásokba. Ezt a területet, az állatsimogatót, a Drótos-tetőt és a gyógynövénykertet is meglátogatták. Kísérőik igyekeztek megmutatni nekik mindent, hogy átfogó képet kapjanak a városról.
(forrás)