Figyeljünk a darazsakra

Jelentősen megnőtt a darazsak száma az erdőkben, parkokban, különösen a déli kitettségű tölgyerdőkben. De a redőnytokok réseibe is bebújhatnak, sőt a földben is helyet kereshetnek a rovarok.

A legtöbb esetben veszélytelenek a rovarcsípések, de vannak akik allergiásak rá. A darázscsípés rendkívül erős fájdalommal járhat, a fullánkjukban található „apitoxin” gyulladáskeltő és véralvadásgátló méreganyag miatt. Amennyiben szokatlan tüneteket tapasztalunk magukon, forduljunk orvoshoz a megfelelő kezelés érdekében.

„Vannak helyi reakciók, ami lehet bőrpír, ödéma és egyéb gyenge tünetek, de van súlyosabb reakció is azoknál, akik érzékenyek rá. Ez az úgynevezett anafilaxiás sokk, leesik a vérnyomás, tapasztalható a fulladás érzése, vagy gombóc a torokban, valamint testszerte kiütések jelentkezhetnek és sajnos összeeshet a beteg. Mentőt, vagy orvost kell hívni. Vannak olyan betegek, akik tudják magukról, hogy érzékenyek darázscsípésre, ezért előre fel vannak készülve egy úgynevezett adrenalin injekcióval, epipen injekcióval.” - mondta Dr. Sahin Fawaz címzetes főorvos

A darázs esetenként veszélyt jelent, ezért fontos, hogy az erdőkbe látogatók a bokát jól tartó lábbelit viseljenek, illetve ne térjenek le a túraútvonalról. De a rovarok előszeretettel fészkelnek a redőnytokok réseibe és a parkok is jó búvóhelyet adnak számukra.

„A barátnőimmel nagyon sokat szoktunk sétálni, de viszont nagyon kell figyelnünk arra, hogy körültekintőek legyünk, mivel nagyon sok a darázs mostanában, soka fészek. Olyan helyeken is, ahol nem számítunk rá.” - nyilatkozta Juhász Maja Verita

Az ideális élőhely számukra valamilyen tápanyagforrás közelében van, így az első és legfontosabb lépés a megelőzésben, hogy minden ételmaradékot alaposan eltakarítunk. Az édes illat is vonzza őket, tehát a parfümök, krémek és testápolók is ínycsiklandóan hathatnak rájuk. Tömjünk be minden apró rést, lyukat és repedést a ház körül, a tetőn, a falakon, a fészerben, a kutyaházakon, a mérőóra körül, a fémkorlátokon és a postaládán is. A földben lévő lyukakat is temessük be.

(forrás)