Allergiás reakció – Rovarok, méhek, darazsak

A legtöbb esetben veszélytelenek a rovarcsípések, de vannak akik allergiásak rá. A gyógyszerész szerint a modern antihisztamin tartalmú készítmények hatásosabbak mint a kalcium.

Darázs pihen ezen a virágon majd átszáll egy másikra. Ilyenkor nagyon békések, azonban fájdalmas csípéseket tudnak okozni. A támadó darázs, csípés közben figyelmeztető feromonokat is kibocsát, ami a többi egyedet is rohamra készteti, ezáltal fokozott veszélynek vagyunk kitéve. A fullánk okozta piros, fájdalmas duzzanat kellemetlen érzetet kelt. A legtöbb emberre veszélytelen, azonban vannak akinél allergiás reakciót is kiválthat.

„Vannak helyi reakciók, ami lehet bőrpír, ödéma és egyéb gyenge tünetek, de van súlyosabb reakció is azoknál, akik érzékenyek rá. Ez az úgynevezett anafilaxiás sokk, leesik a vérnyomás, tapasztalható a fulladás érzése, vagy gombóc a torokban, valamint testszerte kiütések jelentkezhetnek és sajnos összeeshet a beteg. Mentőt, vagy orvost kell hívni. Vannak olyan betegek, akik tudják magukról, hogy érzékenyek darázscsípésre, ezért előre fel vannak készülve egy úgynevezett adrenalin injekcióval, epipen injekcióval.” - mondta Dr. Sahin Fawaz címzetes főorvos

Az emberek a legtöbb esetben hideg ecetes borogatást, vagy egyéb házi praktikákat alkalmaznak, azonban ez nem mindig válik be. Az allergiás tünetek kezelésére több, készítményből is válogathatunk.

„A legtöbb esetben a különböző csípések nem okoznak komolyabb allergiás reakciókat, így ezekre mi is tudunk javasolni megfelelő készítményeket. Lehet az egy gél, hűsítő spray, vagy egy egyszerű borogatást is, hogyha csak ennyi szükséges. Azonban vannak esetek amikor ez a reakció egy kicsit súlyosabb, ilyenkor érdemes lehet bevenni szájon át alkalmazható antihisztamin tartalmú gyógyszerkészítményeket. Sajnos nagyon elterjedt tévhit, hogy a kalcium is jó lehet allergiás reakciókra, sokszor még a háziorvosok is javasolják egy régről megmaradt gyakorlat miatt. Azonban ennek semmilyen tudományos alapja nincsen. Sokkal többet érnek és hatásosabbak a modern antihisztamin tartalmú készítmények.” - nyilatkozta Dr. Endrésik Dániel szakgyógyszerész

Ha már bekövetkezett a csípés és biztosak vagyunk benne, hogy milyen rovar okozta, könnyebben megtalálhatjuk a megfelelő kezelési módot. A tünetek súlyosbodása esetén érdemes felkeresni a háziorvost.

(forrás)