Újabb életveszélyessé vált épületet bontottak el Ózdon
2024. okt. 22.

Újabb romos ház bontását kezdték meg városunkban a településkép védelmi rendeletnek köszönhetően. Most a Pázmány út 55. szám alatt zúgtak fel a munkagépek.

Munkagépek és leomló téglák zaja törte meg a reggeli csendet a Pázmány úton. Omladozó falak, betört ablakok, leeső tetőelemek. A korábbi helyszíni szemlén készült fotókon jól látszik, mennyire veszélyessé vált az épület. Sok összetevős és hosszas folyamat eredménye, amikor egy balesetveszélyes egykor szebb napokat megélt családi otthon elbonthatóvá válik.

„2023. elején elindítottuk a településképi kötelezési eljárást, amely során a tulajdonosokat felszólítottuk az ingatlan bontására. Sajnálatos módon a tulajdonosok határidőre, önként nem tettek eleget a felszólításnak, ezért a jogszabályi eljárásnak megfelelően a településképi kötelezés is kibocsátásra került. Sajnos ott sem történt teljesítés, ezért a végrehajtási elrendelés után a NAV közreműködő szervezetet jelölt ki” - mondta Szaniszló Károly, településkép-védelmi referens.

A kijelölt szervezet szakemberei munkagépek segítségével láttak neki a veszélyes épület bontásának. A törmeléket konténerekkel szállították el a helyszínről, a telket teljesen kitakarították. Ebben a városrészben sem ez az egyetlen épület, amely rontja az összképet, több végrehajtás is folyamatban van.

„Városunk egyik legfőbb problémája, ami a közterületekről is jól látszik, az elhagyatott és romos ingatlanok állapota, amelyek nem csak a városképet zavarják, hanem állagukkal életveszélyes állapotokat is elő tudnak idézni. Hála Istennek a városképi rendeletünknek köszönhetően jó úton haladunk. Eddig ötven ingatlannak az elbontása történt már meg, ebből csak idén már tíznek az elbontása, valamint hat helyreállítás, aki nem elbontotta, hanem helyreállította az ingatlanját. Ebből a hatból idén már három helyreállítás volt. Most a Pázmány úti ingatlan esetében már nagyon sok panaszt kaptunk a lakosságtól és sikerült eredményesen végigfuttatnunk a folyamatot, így ennek az elbontása is megtörtént” - nyilatkozta Janiczak Dávid, városunk polgármestere.

Egy ilyen házbontás több millió forintos kiadással jár. Habár a NAV ideiglenesen fedezi a ráfordítást, ezt minden esetben áthárítja a tulajdonosra és felszólítja a költségek rendezésére.

(forrás)