„A hangonyi az igazi, a többi csak nudli”
2024. okt. 21.

Gasztronómiai fesztivált tartottak Hangonyon. A kilátogatók megkóstolhatták hírvédjegyes begyerőjüket. A főzőversenyen tizenhárom csapat mérte össze tudását.

Ég a tűz a bogrács alatt. Pásztortarhonya készül. Tizenhárom csapat települt ki a hangonyi focipálya mellé. A Hangony völgye ízei elnevezésű, gasztronómiai eseményt már második alkalommal szervezték meg a településen. A húsok gőzölögtek, de ennek a gombának sem kellett sok.

„Amit én készítek, az egy bakonyi mufloncomb. Onnan hoztam Veszprém mellől. A recept szerint még van hozzá egy tejszínes gombamártás és ezt hallotta egy itteni ember, kijött ide ő is főzni és kaptam tőle két zsák friss gombát, így abból lett készítve a gombamártás” - nyilatkozta Tóth Beatrix.

A szakácsok azt mondják, döntő, hogy milyen alapanyagot használnak. A titkos receptet persze senki nem árulta el stábunknak.

„Ez egy savanyú vadmalac leves, de nem a tárkonyos. Ennek a fő fűszere az őrölt szerecsendió. Ez egy habart egytálétel. Ezt az egri Fehér szarvas séfjétől tanultam meg valamikor. Nagy duzzogva adta ide a receptet, de azóta én ezt mívelem és nagyon sok versenyt nyertem vele” - emelte ki Endrész Lajos, sportvadász.

A vadászok nem csak főztek, idén kilőtt vadak trófeáit is elhozták. Ezek közül hármat díjaztak a mustrán.

A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai tartottak bemutatót. Többek között a huszárok öltözetéről és fegyvereikről beszéltek. Miközben készültek az ételek, kulturális műsor zajlott a színpadon. Több kísérő program is színesítette az eseményt. Kovács Szilárd polgármester szerint idén sokkal többen voltak, mint tavaly. Ez az esztendő azonban más miatt is különleges számukra.

„Ezen a rendezvényen fogjuk most árulni a hírvédjegyes begyerőnket is, ami ugye azért érdekes, mert ugye ez csak kézzel készül. Tegnap hatvan kiló krumpli lett begyúrva, úgyhogy szegények nagyon - nagyon elfáradtak, akik készítették. Délelőtt a nyugdíjas klub volt ebben segítségünkre, délután pedig a fiatalok, akik megtudták, hogyan kell készíteni a begyerőt” - mondta Kovács Szilárd, Hangony polgármestere.

Ezt pedig mindenki megkóstolhatta, aki kilátogatott az eseményre. Dél körül került sor az esemény hivatalos megnyitójára, ahol Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is jelen volt.

„Mivel a legszebb környéken lakunk, értelemszerűen szívesen látunk vendéget, mert bőven van mit megmutatnunk. Meg tudjuk mutatni ételeinket, viseletünket, hagyományainkat, gyönyörű tájunkat és mindazt, amivel szívesen látjuk a vendéget” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Egymásután vitték a zsűri asztalához a kitálalt ételeket. Többen nagy hangsúlyt fektettek a tálalásra, hogy még jobban nézzen ki, amit főztek. Turi Mihály a zsűri elnöke azt mondta, neki csak az ízek számítanak a pontozás során.

„Egy ilyen helyre, hogy ha eljövünk, általában mindig azt kell nézni, hogy erre a tájra mik azok az ételek, amik jellemzőek. Lehetne sokfajta ételt készíteni, amivel el lehet kápráztatni a zsűrit, de ide nem ez kell. Ide az kell, hogy azt vegyék figyelembe, hogy erre a tájra mi jellemző. Benne legyen a felvidéki ízvilág, de benne legyen magának a falunak is a saját ízvilága” - tette hozzá Turi Mihály, a zsűri elnöke.

Az eseményre sokan kilátogattak. A népszerűség miatt a tervek szerint jövőre is megszervezik a gasztronómiai programot, hiszen ahogy a molinón is szerepelt: „A hangonyi az igazi, a többi csak nudli.”

(forrás)