TOP_PLUSZ-3.1.2-21-BO1-2022-00001

„Ózd város Sziklástető-Velence telepi városrészének szociális célú városrehabilitációs programja”

 

Ózd Város Önkormányzata a TOP_PLUSZ-3.1.2-21-BO1 Szociális célú városrehabilitáció (ESZA+)” című pályázati felhívásra sikeres támogatási kérelmet nyújtott be és 269,97 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében kerül megvalósításra, melynek forrását az Európai Szociális Alap Plusz és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A projekt keretei között közel 100 fő bevonása valósul megy egy fejlesztő folyamatba, melynek keretében egyénekre szabott fejlesztési tervek mentén történik meg az itt élők segítése. A fejlesztési folyamat szinergikusan járul hozzá a célcsoport tagok felzárkóztatásához, mert egyszerre van jelen a projekt során a folyamatos szociális segítő munka, a foglalkoztatási helyzetük segítése, az egészségügyi állapotoknak megfelelő segítő tevékenység, és a családokban élő gyermekek nem-formális oktatási eszközökkel történő fejlesztése.
A legalább 36 hónapra tervezett program kiemelt figyelmet fordít azokra az együttműködésekre, melyek a közösségi és egyéni társadalmi integráció feltételeinek megteremtését szolgálják. A folyamatos szociális munka eredményeképpen pénzügyi, adósságkezelési, illetve családszervezési és életvezetési támogatást biztosít a bevont családok részére. A foglalkoztatás elősegítése érdekében Ózd Város Önkormányzata együttműködik a megyei foglalkoztatási paktumokkal annak érdekében, hogy hatékony munkaerő-piaci beilleszkedést segítő programokat valósítson meg, és kialakítsa az önálló jövedelemszerzésre való képességet.
A projekt kiemelt célja a bevontak esetében az egészségi állapot fejlesztése, mert egy általánosan rossz egészségi állapot tapasztalható az itt élők körében. Emellett a projektbe bevont családok hatósági szolgáltatásokhoz való hozzáférésének javítása is része a megvalósítandó programelemeknek.

A projekt megvalósítás időszaka: 2023.12.01- 2026.03.31
Kedvezményezett: Ózd Város Önkormányzata
Támogatás összege: 269 970 523 Ft

További információ az Ózdi Polgármesteri Hivatal Településfejlesztési Osztályáról (06/48/574-138) kérhető.