Van eredmény – Harminc romos ingatlan sorsa rendeződött bő egy év alatt
Város
2023. nov. 7.

Van eredmény – Harminc romos ingatlan sorsa rendeződött bő egy év alatt

Harminc romos ingatlan sorsa rendeződött 2022 júniusától a településkép védelmi rendeletnek köszönhetően. Főként bontások történtek, de akad helyreállítás is.

Június 15-én, a Dobó István úton a településkép védelmi rendeletnek köszönhetően kezdték meg egy romos ház elbontását. Nem találták a tulajdonost, így az ügyet végül átadták az adóhatóságnak. Sok összetevős és hosszas folyamat eredménye, amikor az idők során balesetveszélyessé vált, egykor szebb napokat megélt családi otthon elbonthatóvá válik.

Az elmúlt bő egy esztendőben, 2022 júniusától 77 ingatlan került látóterükbe, amelyek romos, rossz műszaki állapotban voltak a városban. A településképi kötelezési eljárás során, a tulajdonosok felkutatása után 57 figyelemfelhívó végzést, 40 kötelezést postáztak számukra és 27 esetben kellett elrendelni végrehajtást.

„Nagy örömömre az elmúlt évben 30 olyan ingatlan ügyében sikerült elérni eredményt, amelyek rontották a városképet, tehát helyreállításra kerültek ezek az ingatlanok, vagy elbontásra. Azért azt tudni kell, hogy ezek az ingatlanok többsége már amikor településképi eljárás alá esnek, akkor nagyon nagyon rossz állapotúak. Itt döntő többségében bontásról van szó. Nagyon kevés az az ingatlan, amely gazdaságosan, rentábilisan helyreállítható” - mondta Szaniszló Károly, településkép-védelmi referens.

A Dobó István utcától kezdve, a Mosonyi Mihály úton át, a Kőalja útig számos helyszín van, ahol változás történt. Találunk olyat is, ahol a tulajdonos a bontás helyett a helyreállítást választotta. Ilyen például a Uraj út 90-es szám.

„Számomra a legnagyobb örömet az jelenti a városképbe nem illő ingatlanok tekintetében, ha azokat felújítják. Az elmúlt időszakban nagyon sokat le is bontottak és a felújítások is megvalósultak. Azt gondolom, hogy nagyon eredményesek azok az eljárások, amelyeket hivatali kollégáimmal most már évek óta folytatunk és konzekvensen haladunk az úton. Egyre több ingatlannak az állapota rendeződik a napokban is” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

Ózdon több hasonló esetben van jelenleg is végrehajtás, amelynek célja a harmonikus városkép megteremtése. Az épületeket azonban nem lehet csak úgy a földdel egyenlővé tenni, igen hosszadalmas ügyintézés előzi meg az eredményeket.