Ma van az újraélesztés világnapja

Október tizenhatodika az újraélesztés világnapja. A hirtelen szívleállások több mint felénél a halál elkerülhető lenne, ha a laikusok időben megkezdenék az újraélesztést.

Az újraélesztés világnapját minden évben október tizenhatodikán tartják. A kampány a laikus újraélesztés fontosságára hívja fel a figyelmet, valamint arra is rámutat, hogy mindenki képes elsajátítani és szükség esetén alkalmazni az alapvető technikát.

„Az angolok ezt úgy nevezik, hogy indíts újra egy szívet, ami számomra egy sokkal találóbb meghatározás. Úgy gondolom, hogy senki számára nem kell bemutatnom az újraélesztés jelentőségét. Viszont mégis fontos azt kiemelni, hogy a hirtelen szívhalál évente mintegy 24 ezer embert érint csak Magyarországon. Mára már közismert az, hogy a korai felismerés, segítséghívás és az időben megkezdett, jó minőségű újraélesztésnek kulcsfontosságú szerepe van a túlélés, illetve a hosszú távú életminőség szempontjából” - mondta Pál Zsombor, az OMSZ Ózdi Mentőállomásának mentőtiszt hallgatója.

A Magyar Vöröskereszt helyi szervezete, valamint az OMSZ Ózdi Mentőállomás munkatársai évről évre szerveznek olyan előadásokat, ahol az újraélesztés helyes technikáját tanítják meg civileknek. Harminc mellkaskompresszió után két befúvás szükséges. Befújásnál figyeljük a mellkas emelkedését és süllyedését. Ezt folytassuk addig, amíg a segítség meg nem érkezik. Azt mondják, ez a mozdulatsor könnyen elsajátítható, és életet menthet az ismerete. Laikusként is sokat tehetünk egy ember életéért, ha merünk cselekedni, és megkezdjük az újraélesztést.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány egy figyelemfelkeltő videót is készített a téma kapcsán, ahol Csuja Imre színművész mutatja be, mi a teendő. Az újraélesztést a Bee Gees Stayin' Alive című dalának ritmusára végzi. A sikeres életmentés másik elengedhetetlen feltétele lehet a defibrillátor alkalmazása. A készülék elektromos impulzus segítségével hivatott visszaállítani a szív normál ritmusát.

„Nagyon, nagyon sok esetben tapasztalom azt, hogy ez a készülék, a defibrillátor megmentette valakinek az életét. Tehát használata után visszatért a spontán szívműködése, és néhány esetben vissza is tért az eszmélete, tudata. Úgyhogy gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy az utóbbi időkben már minden hónapban két-három defibrillátornak köszönhető sikeres újraélesztésünk van” - emelte ki Pál Tibor, az OMSZ Ózdi Mentőállomás mentőtisztje.

Ózdon már nyolc életmentő készülék található a város különböző forgalmas pontjain. A defibrillátorok magyar, angol és német nyelven is adnak utasításokat, illetve ábrák is segítik a készülék használatát. A Szív City elnevezésű ingyenesen letölthető applikációból tájékozódhatunk arról, hogy országszerte hol találhatóak defibrillátor készülékek. A program térképen jelöli az eszközök pontos helyét, címét és az adott intézmény nyitvatartási idejét.

(forrás)