A beteg mellkasának megnyitásával végzett sikeres újraélesztést az ózdi mentőtiszt.

A páciens mellkasának megnyitásával végzett sikeres újraélesztést az ózdi mentőtiszt. Pál Tibor azt mondja, hogy a beavatkozás csapatmunka volt.

Az Országos Mentőszolgálat egy olyan célt tűzött ki maga elé, hogy ne csak kórházba szállítsák a betegeket, hanem már a helyszínen próbálják őket olyan ellátásban részesíteni, ami meggátolja a további állapotromlást, sőt elindíthatja őket a gyógyulás útján. Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt mondja, ezt az elvet már 136 éve követik. Munkatársaik komoly szakképzettséggel rendelkeznek, munkájukat protokoll segíti.

„Ez a szakmaiság párosul valamiféle elhivatottsággal, hiszen másképpen nem lehetne ezt a munkát hosszabb távon végezni. Ez a kettő együtt pedig azt eredményezi, hogy egyrészt a munkaidejükben, tehát a szolgálati idejükben mindent megtesznek a betegekért, de én azt látom, hogy munkaidőn túl is, tehát szabadidőben is, ha egy mentő dolgozó olyan helyzetbe kerül, hogy a környéken valamilyen baleset történik, vagy esetleg az utcán összeesik valaki, akkor azonnal rohannak és segítenek és nemcsak próbálnak segíteni, hanem tudnak is.” - mondta Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője

„Ez nem az én érdemem, csapatmunka volt.” - Így vélekedik arról az augusztus negyedikei napról Pál Tibor mentőtiszt, az Ózdi Mentőállomás munkatársa, akinek olyan állapotba sikerült hoznia egy súlyos szívsérülést szenvedett pácienst, hogy ő a kórházba szállításáig életben maradt. Azt mondja a helyszínen, mindenki lelkiismeretesen és odaadóan tette a dolgát.

„Nem mindennapi történet, tehát nem mindennap történik, ez országosan is kiváltotta mind a légi mentők, mind a földi mentők részéről az elismerést. Ritka ez a mellkas megnyitásával járó újraélesztés, sikeres újraélesztés. Azt lehet mondani, hogy a túlélési arány olyan egy százalék alatti volt a kórházak statisztikája szerint.” - mondta Pál Tibor az Ózdi Mentőállomás mentőtisztje 

Pál Tibor útmutatása nyomán számos fiatal tanulhatta meg az újraélesztést. 1985-ben kezdett dolgozni az Országos Mentőszolgálatnál mentőápolóként és onnantól kezdve tanulás lett az élete. Szereti, amit csinál. Városi rendezvényeken, különböző sportesemények kiegészítő programjain is igyekszik átadni tudását. Bemutatókat tart és hasznos tanácsokkal látja el az érdeklődőket. Több éles helyzettel is szembesült már pályafutása során, amelyek sokszor végződtek sikerrel. Pál Tibort dr. Kádár Balázs regionális igazgató kiemelkedő szakmai színvonalon és példás helytállással végzett helyszíni ellátása kapcsán igazgatói dicséretben részesítette.

(forrás)