Nemzetközi barátság jegyében utaztak Rimaszombatba a szakácsok

Nemzetközi főzőversenyre hívta meg a Gábor Áron iskola szakácstanulóit testvériskolájuk kollektívája. Rimaszombatban főztek a Fekete Sas épületének udvarán.

Közös főzésre invitálták a rimaszombati kereskedelmi iskolások az ózdi Gábor Áronosokat, akik örömmel tettek eleget a meghívásnak. A helyszínt a város egyik nevezetessége, az impozáns Fekete Sas udvara adta.

„Egy héten belül ez már a második találkozás a rimaszombati partneriskolával. Örömteli, hogy ez a kapcsolat ismét elevenné vált, hiszen hétfői nap folyamán ők jártak nálunk egy szakmai napon, amikor a fenntartó öt iskolája is be tudott mutatkozni, mi pedig pont erre a hétre esik az a nemzetközinek mondható tanulói szakácsverseny, amelyre meghívást kaptunk. Ez kiváló alkalom arra, hogy azok a tanulók, akik bár valamennyien duális szakképzésben vesznek részt Magyarországon, megismerkedjenek testközelből például azokkal az ételkészítési technikákkal, azzal a gasztronómiával, amit itt a Felvidéken alkalmaznak” - emelte ki dr. Alabán Péter, az Ózdi SZC Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola igazgatója.

A találkozó kiváló alkalom volt arra is, hogy a két iskola vezetése találkozzon, szakmai tapasztalatokat szerezzen, eszmét cseréljen és meglátogathassa a másik fél iskoláját. A két oktatási rendszer különbözőségeit, illetve hasonlóságait is meg tudták beszélni a pedagógusok.

„A diákok kapcsolatát tarjuk a legfontosabbnak, hiszen mindkét iskolában szakmunkás képzés folyik. Igyekezni fogunk, hogy évről-évre bővítsük ezt a szoros barátságot” - hangsúlyozta Jaroslav Bagačka, a rimaszombati Kereskedelmi és Szolgáltatási Szakközépiskola igazgatója.

Öt diák utazott el a Gábor Áronból. A szakácstanulóknak összetett volt a feladat, hiszen többféle ételt is kellett készíteniük.

„A mai feladatom az volt, hogy töltött káposztát kellett töltenünk és hurkát. Ez az egész hely és ez az egész közösség úgy gondolom, hogy egy nagyon jó közösség, mivel elég befogadóak és elég segítőkészek” - mondta Bódi Benjámin, az Ózdi SZC Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola tanulója.

Hurkát, kolbászt is töltöttek, feldolgozták a disznó minden porcikáját. Volt káposztaleves is, melynek különleges ízesítése miatt a rimaszombatiak nyerték meg a főzőversenyt. Oklevelet, ajándékot természetesen az ózdiak is kaptak, de mint mondták, a részvétel a fontos. A két iskola közötti együttműködés 2025-ben is folytatódik, hiszen kispályás labdarúgótornát és kőműves szakmai versenyt is terveznek.

(forrás)