Tudomány és technika – Kutatók Éjszakája a Sziksziben

Látványos kísérletek a Kutatók Éjszakáján a Sziksziben. Fizikai és kémiai bemutatók, távcsöves madárkeresés és fotólabor is szerepelt a programok között.

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítésére. Ezt minden évben szeptember utolsó hetében rendezik meg, így a Sziksziben ma délután mindenkit vártak, aki kicsit be szeretett volna tekinteni a kísérletek világába. Ez volt az első alkalom, hogy az intézmény csatlakozott a programhoz. Adorján Bóta Judit volt az ötletgazda, aki több pedagógus segítségével igyekezett úgy összeállítani a bemutatót, hogy látványos és érdekes legyen mindenki számára.

„Az lenne az egésznek a célja, hogy a természettudományokat közelebb hozzuk a mostani generációhoz, és a felnőttekhez is, mert ugye meghallja mindenki, hogy fizika és sokkot kap. Próbálunk a jövőre is alapozni, mert szeretnénk egy tehetséggondozó osztályt elindítani a jövőben, hogy egy kicsit ezt a vonalat is erősítsük a Sziksziben” - nyilatkozta Adorján Bóta Judit, a SZIKSZI pedagógusa.

Egy előadással kezdődött az első turnus délután két órától. Érdekes kísérleteket láthattak az érdeklődők, melyekhez természetesen a tudományos magyarázatot is meghallgathatták. A bemutatót követően számos program közül választhattak a résztvevők. A termekben fizikai és kémiai kísérletek, biológiai bemutatóterem, mikroszkópok, informatikai érdekességek, de X-box terem is rendelkezésre állt.

„Nekem nagyon tetszett, de az tetszett a legjobban, amikor felgyújtották a kezükben azt a valamit, és az nagyon jó volt” - mondta Papp Ketrin Korina.

A program sok érdeklődőt vonzott amelyen a diákokon túl szülők és gyerekek is részt vettek.

„Szerintem nagyon jó lehetőségek vannak úgy gondolom ebben az iskolában. Egyrészt közösségépítő is, egymást is megismerik a különböző évfolyamosok is, úgyhogy azt gondolom, hogy ez egy jó lehetőség. A tanárok pedig még közelebb kerülnek a diákokhoz, meg egyébként is nagyon családcentrikusak, meg gyerekcentrikusak” - fogalmazott Marcinkó Tamara.

A természettudományi tantárgyak rendkívül érdekesek lehetnek a diákoknak, ha megértik és kísérleteken keresztül megtapasztalhatják, hogyan működnek a különböző reakciók. Ez a program pedig éppen ezt tette lehetővé a fiatalok számára.

(forrás)