Ingyenes HPV elleni védőoltás igényelhető iskolai oltási program keretében

Térítésmentesen igényelhető az iskolákban a humán papillómavírus, azaz a HPV elleni védőoltás. A szülői nyilatkozatokat szeptember 13-ig lehet leadni az osztályfőnököknél.

A humán papillómavírus, röviden a HPV méhnyakrákot és egyéb bőrdaganatokat vagy jóindulatú hámelváltozásokat okozó, elsősorban szexuális úton terjedő vírus, melynek több mint százharminc típusa ismert. A fertőzés férfiakat és nőket egyaránt érint. Magyarországon évente körülbelül 5000 HPV okozta daganatos megbetegedést diagnosztizálnak.

„Ez a HPV vírus nagyon gyakori és az emberek életük során csaknem száz százalékban átesnek rajta. Ezek túlnyomó többsége magától, spontán meggyógyul. Szükséges tudni, hogy a megbetegedésen átesettek nem nyernek, nem szereznek életre szóló immunitást, tehát ugyanazzal a HPV vírussal többször is megbetegedhet ugyanaz a személy.” - mondta Dr. Csízi Zoltán gyermekorvos

2014 őszétől bevezették az iskolákban az oltási programot, melynek keretében a tizenkettedik életévüket betöltött, hetedik osztályos diákok térítésmentesen igényelhetik a HPV elleni védőoltást. A vakcina akkor a leghatékonyabb, ha fiatal korban, még a vírussal való találkozás előtt adják be.

„Én tizennégy éves leszek. Most megyek középiskolába és anyukámmal úgy beszéltük meg, hogy majd tizennyolc éves korom után eldöntöm, hogy beszeretném-e adatni az oltást vagy nem.” - mondta Sándor Liza

A szülők az idei tanévben szeptember 13-ig adhatják le a kitöltött igénylőlapot. Az összesítést követően az intézmény védőnője megrendeli a vakcinákat, melyeket az iskolaorvos a felkarba ad be. Ahhoz, hogy kialakuljon a védettség két oltásra van szükség 6 hónap különbséggel. Ez általában októberre és áprilisra esik. A 2023-as statisztikai adatok szerint az oltottsági arány növekszik. Bővebb információt a www. hpvoltas.com weboldalon kaphatunk.

(forrás)