Iskola- és óvodakezdéssel megnőtt a beteg gyermekek száma

Megnövekedett a betegségek száma a gyermekek körében. Immunrendszerünk erősítéséért mi is tehetünk táplálkozással, mozgással és az alapvető higiéniai szabályok betartásával.

A Mogyorósvölgyi Tagóvoda egyik csoportszobájában játszanak a gyerekek. Most minden eszközhöz odaférnek, hiszen nem teljes a létszám. Az óvodakezdés időszakában jellemző, hogy a kicsik új környezetbe kerülve olyan vírusokkal vagy baktériumokkal találkoznak, melyekkel szemben még nem alakult ki az immunitás.

„Ilyenkor év elején a beszoktatási és visszaszoktatási időszakban azt vettük észre, hogy sokkal nagyobb számban fordulnak elő óvodánkban a betegségek. Igyekszünk ezt orvosolni, amennyire itt az óvoda falain belül meg tudjuk ezt tenni, gyakoribb kézmosással, napi szinten fogyasztunk zöldséget, gyümölcsöt, és nagyon sokat beszélgetünk a gyerekekkel az egészséges életmóddal kapcsolatosan” - mondta Mester Eszter, az ÓVÓ Mogyorósvölgyi Tagóvodájának tagintézmény igazgatója.

A betegségek túlnyomó részét ebben az időszakban vírusos fertőzés okozza. Leggyakrabban láz, orrfolyás és köhögés jelentkezik, de előfordulhat esetlegesen hasmenés vagy hányás. A vírusos infekciókat tüneti kezeléssel orvosolhatjuk, ebben az esetben az antibiotikum szedése nem ajánlott.

„Súlyos hiba, hogy ha vírusos fertőzésre antibiotikumot írnak, hiszen ezzel nem tudjuk befolyásolni a betegség lefolyását, viszont kialakíthatunk egy úgynevezett antibiotikum rezisztenciát, az antibiotikumhoz való hozzászokás jelenségét. Ez korunk egyik legnagyobb problémája, és akkor utána a hátralévő életében a betegnek az antibiotikum már nem fog használni akkor sem, ha bakteriális fertőzés gyógyítására írják fel” - tette hozzá dr. Csízi Zoltán, gyermekorvos.

Rendkívül fontos a megfelelő higiénia. Alaposan mossunk kezet, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor kézfertőtlenítővel dörzsöljük át tenyerünket. Otthonunkat gyakrabban szellőztessük ki. Immunrendszerünket erősíthetjük rendszeres testmozgással. Egészségünk megóvása érdekében lényeges, hogy minden nap fogyasszunk friss zöldséget és gyümölcsöt.

„Kiegyensúlyozott étkezés szintén nagyon fontos az immunrendszerünk szempontjából. Ugye ezt főleg azért, mert a gyomor, bélrendszerünk az immunrendszernek egy nagyon fontos részét képezik, a benne lévő flórák, és ennek az egészséges kialakulásában fontos szerepet játszik az étrend is. Természetesen, ha nem tudjuk ezt megfelelő mennyiségben bevinni, azért mert nem annyi és nem olyan minőségű zöldségekhez jutunk, mint nyáron, akkor ezt lehet pótolni” - nyilatkozta dr. Szűcs Tamás, a Kamilla Gyógyszertár szakgyógyszerésze, gyógyszertárvezető.

A legfontosabb pótolandó vitaminok közé tartoznak a C, D, E és A-vitamin. Ezeket külön külön is be lehet vinni szervezetünkbe, de manapság már kaphatóak különféle multivitamin készítmények is, melyek a vitaminok mellett az egészség megőrzéséhez szükséges ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmazzák.

(forrás)