Tűzriadóval egybekötött gyakorlatot tartottak a Neutrik Hungary Kft. területén a tűzoltók

Egy tűzriadót szimuláltak ma délelőtt a helyi lánglovagok a Neutrik Hungary Kft. területén. Az udvaron tüzet is gyújtottak, ahol a legbátrabbak kipróbálhatták az oltást.

Hangos sziréna szó törte meg a csendet a Neutrik Hungary Kft. épületében ma délelőtt. Az irodában dolgozók amint meghallották a jelzést, kivonultak az épületből, ugyanis tűzriadó gyakorlatot tartottak az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársai.

„Szerencsére időben kijöttek az épületekből, a raktárból, a csarnokokból, illetve a fehér galléros kollégák is az irodából. Úgyhogy én megfelelőnek minősítem a mai gyakorlatunkat” - mondta Balogh Gábor, a Neutrik Hungary Kft. EHS specialistája.

A tűzoltók a cég vezetőségének kérésere érkeztek, ezzel eleget téve a jogszabályi előírásoknak. Az állomány tagjai felmérték azt is, hogyan reagálnának le egy valós szituációt a dolgozók.

„Belaktuk az épületet, most már közel fél éve itt vagyunk az új környezetben. Teljesen felújítottuk az épületet, nyilván ehhez hozzájárult az is, hogy teljesen új tűzvédelmi rendszert építettünk ki. Némileg megváltoztak a közlekedési utak és a szabályok, és most eljött az idő, hogy a törvényt követve egyben kipróbáljuk, hogy mennyire tudunk reagálni erre. A legfontosabb, hogy ha valami tűz vagy katasztrófa történne, először a dolgozóinkat ki tudjuk menekíteni, a második pedig a vagyonvédelem. Erre is fel szeretnénk készülni, úgyhogy ennek része ez a gyakorlat” - nyilatkozta Marton Zsolt, a Neutrik Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az udvara felsorakozott kollégák tájékoztatást kaptak az ilyenkor szükséges tennivalókról, ezzel is felkészítve őket egy esetleges valós katasztrófára. Tőkés Tamás tűzoltóparancsnok is előadást tartott a poroltók helyes használatáról, bemutatva azt, hogyan a leghatékonyabb velük az oltás.

„Ahhoz, hogy a tűzoltókészülékeket helyesen tudják használni, tisztában kell lenniük néhány elméleti alapfogással és a tűzoltás elméletével. Alapértelmezés szerint viszonylag egyszerű dolog, tulajdonképpen az égés három feltétele közül kell valamelyiket megszüntetni. Ezt próbáltuk összekötni a tűzoltás elméletével, illetve a gyakorlatával úgy, hogy a tűzoltókészülékek működését az oltóporok oltóhatását, illetve most egy gázzal oltó készülék hatását is bemutattuk” - emelte ki Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

A szakemberek benzint és gázolajat öntötték össze, amit aztán meggyújtottak. Összesen hét dolgozó jelentkezett önként, hogy kipróbálná magát egy szimulált tűzoltási gyakorlatban. Ők oltották el végül a tűzet több alkalommal is.

(forrás)