A koronavírus legújabb verziója a FLiRT
Egészség
2024. júl. 11.

A koronavírus legújabb verziója a FLiRT

Megjelent Magyarországon is a FLiRT, a koronavírus legújabb verziója, melynek egyik fő tulajdonsága, hogy rendkívül szapora. A szakemberek szerint azonban nem kell megijedni.

Csak néhányan várakoztak dr. Sahin Fawaz címzetes főorvos rendelőjében. A betegek egy része a nátha tüneteit produkálta, ezért kereste fel az orvost.

„Utóbbi időben sajnos megjelent a Covidnak a legújabb változata a FLiRT nevezetű, amely nagyon fertőző. Viszont a FLiRT a korábbi változatoknál súlyosabb tüneteket nem okoz. Köhögés, torokfájás, láz, izomfájdalom és fáradság. Ezek az enyhe tünetek jellemzőek. Nem úgy, mint a változatoknál. Ez annak köszönhető, hogy a lakosság hetven százaléka oltott, így ők védettek” - mondta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

Tehát a FLiRT, általános légúti fertőzéses tünetekkel – lázzal, fejfájással, orrfolyással jelentkezik, a szag- és ízérzék elvesztése kevésbé jellemző. A Covidnak ez a formája a korábbiakhoz hasonlóan elsősorban a 65 évnél idősebbeket, az elhízottakat és a krónikus betegségben szenvedőket veszélyezteti leginkább. A fiatalabbaknak pedig ajánlatos kerülni a nagy tömeget.

A megbetegedések valószínűleg enyhe tünetekkel járnak, de ettől függetlenül a szakemberek figyelemmel követik az esetszámok alakulását és a megbetegedések mértékét. A FLiRT-variáns tavasz óta növekvő számban mutatható ki a nemzetközi járványügyi jelentésekben és számos országban a vezető variánssá vált. Magyarországon első alkalommal a 26. heti szennyvízadatokban igazolták megjelenését.