Minden perc számít. Újabb defibrillátorokat szereltek fel Ózdon
Fejlesztés
2024. ápr. 12.

Minden perc számít. Újabb defibrillátorokat szereltek fel Ózdon

Négy automata defibrillátort helyeztek el Ózd forgalmas pontjain. Az intelligens eszköz könnyen kezelhető egészségügyi végzettség és tapasztalat nélkül is.

Helyükre kerültek az új elsősegélynyújtó készülékek. Ózdon négy új helyszínen találkozhatunk a defibrillátorokkal, melyek speciális, riasztóval ellátott zöld dobozokban találhatók. Az életmentő eszköz elektromos impulzus segítségével hivatott visszaállítani a szív normál ritmusát. Az első készüléket a Bolyky Tamás Általános Iskolába szerelték fel, ahol Janiczak Dávid polgármester tartott egy rövid bemutatót. A következő állomás a városi uszoda volt.

„Már két évvel ezelőtt is helyeztünk ki a város legforgalmasabb intézményeibe újraélesztő készülékeket. Akkor megígértem, hogy folytatni fogjuk ezt az akciót. Így most újabb helyszínekre helyezzük ki ezeket a defibrillátor készülékeket, amiknek az a feladata, hogy olyan vészhelyzet esetén, amikor hirtelen szívmegállás következtében életveszélyes állapot áll fenn, akkor azonnali beavatkozással biztosan életet tudjanak menteni azok, akik ezt elérik. Akár a forgalmas intézményben, akár annak a közelében, tehát ezért nagyon fontos, hogy a lakosság tudja a helyszíneket, mert ha a közelben történik valami, akkor is be lehet jönni érte és ki lehet vinni” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Fontos információ, hogy az uszodában lévő defibrillátor kétlaki eszköz lesz, ugyanis amint megkezdődik a nyári szezon, az életmentő készüléket áthelyezik majd a városi strandfürdő területére.

„Nagyon örülünk, hogy az uszodába is került egy ilyen újraélesztő készülék. A városi sportcsarnokban és a városi stadionban már rendelkezünk eggyel. Ezzel kapcsolatban a munkatársaimnak oktatást fogunk szervezni és bízunk benne, hogy ezt a tudást a későbbiekben nem kell majd alkalmazniuk” - nyilatkozta Nagy-Mengyi Péter, az Ózdi Sport- és Élményközpont ügyvezetője.

A másik két életmentő készüléket az autóbusz-állomáson és a Caffe Bar Jam-ben szerelték fel. Az eszközök magyar, angol és német nyelven is adnak utasításokat. Bárki számára gyors és egyszerű lehet a használata.

„Ehhez tartozik egy Szív City nevezetű, ingyenesen letölthető országos applikáció, ami egy térképen mutatja, hogy hol találhatók a városban defibrillátor készülékek, azok a defibrillátor készülékek címileg, helyileg hol vannak, mennyi ideig van nyitva, hány órától hány óráig érhető el. Ezen tudnak tájékozódni azok, akiknek éppen valamiért szüksége lenne erre és keresné, hogy hol találhatók” - tette hozzá Szaka Attila, köznevelési, művelődési és projekt ügyintéző.

A defibrillátort akkor kell használni, amikor valaki eszméletét vesztette és leállt a keringése vagyis megállt a szíve. Ilyen helyzetekben azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést, hiszen az idő múlásával gyorsan romlanak a beteg túlélési esélyei. Ebben nyújtanak majd korszerű segítséget a kihelyezett eszközök.