„Hűvös szoba, hideg sör” – A változékony időjárás megterheli a szervezetünket
Hírek
2024. júl. 9.

„Hűvös szoba, hideg sör” – A változékony időjárás megterheli a szervezetünket

Húsz-huszonöt százalékkal többször riasztották a mentőket az elmúlt időszakban. Gyakori a hőséggel összefüggő ájulás, a kiszáradás, de szívbetegeknél súlyos rosszullét is kialakulhat.

Az időjárás nagy hatással van testünk működésére, így annak változásai sok problémát okozhatnak. Főleg az idősebb korosztály tagjai viselik nehezebben a frontokat.

„Az elmúlt két-három hét változó időjárása, illetve elsősorban a kánikula az a mentőfeladatok számában is látványosan megmutatkozott. Körülbelül húsz-huszonöt százalékkal emelkedett most a vonulási statisztikánk. Direkt hőártalom miatt szerencsére nem szállítottunk senkit kórházba, viszont ismert krónikus betegséggel élők gyakrabban szorultak ilyenkor orvosi segítségre, intézményi ellátásra. Előfordultak olyan nem meghatározott rosszullétek, ami mögött lehet hőártalom. Elsősorban idős korban a kiszáradás gyanúja is sokkal gyakoribb ezekben az időjárási viszonyokban” - emelte ki Pál Zsombor, mentőápoló.

A tünetek közül fejfájás, szédülékenység, vérnyomás ingadozás jelentkezik a leggyakrabban. Ezekhez társulhat tompaság, koncentrációs nehézségek, fáradtság és aluszékonyság is. A szívbetegeknek légzési nehézségeik is adódhatnak, így ők fokozott kockázatnak vannak kitéve. Az emberek kis hányadának abszolút nem okoz problémát a változó időjárás.

„Engem nem zavar semmi, a meleg se, a hideg se. Különösebbet nem tudok. Orvosnál még nem voltam mióta élek, semmi problémám nincs” - nyilatkozta Dulai Lajos.

A tartós melegben többen alkalmaznak bevált, házi praktikákat. Aki teheti, klimatizált helyen vagy víz mellett vészeli át a kánikulát.

„Hűvös szoba, hideg sör” - hangsúlyozta Tóth László.

„Ez a sapka mindenképp kell rájuk, meg otthon egy kicsit pancsolnak a medencében, hűtik magukat. Most is sietünk haza, hogy inkább a hűvös szobában legyünk bent, mint itt a napon, és akkor estefelé jövünk le játszani inkább, hat óra felé, amikor már nincs annyira meleg” - mondta Götz Józsefné.

A szakemberek külön felhívják a figyelmet a fokozott folyadékpótlásra, illetve arra, hogy 11 és 15 óra között, lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon. A napszúrás elkerülésére mindig viseljünk kalapot vagy sapkát. Bőrünket védjük magas faktorszámú naptejjel. Az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére, amely jelenleg is érvényben van.