Rendkívüli hőség Ózdon – így védekeznek az emberek a kánikula ellen

Újra hőségriadó van érvényben. A következő napokban is marad a rendkívüli meleg Ózdon, ha tehetjük tartózkodjunk hűs helyen és kerüljük a Napot 11 és 15 óra között.

Az Országos Tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást adott ki augusztus 24-től 30-ig, így a következő napokban is marad a rendkívüli meleg Ózdon. A magas hőmérséklet főleg az idősebb korosztályra és a gyerekekre van veszéllyel, például okozhat hőgutát, dehidratációt, magas vérnyomást, légzőszervi problémákat, illetve dekoncentrációt, amely miatt az utakon lévő balesetek száma is megnőtt. A gyakori rosszullétek miatt a mentőket is egyre többen riasztják a meleg miatt. Érdemes óvatosan vezetni és elengedhetetlen a rendszeres folyadék fogyasztása, a könnyű, szellős ruházat viselése, a ventilátorok és a légkondícionálók használata is nélkülözhetetlen ilyenkor. Ha lehet 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a Napon.

„Dinnyéket, ilyen gyümölcsféléket többet kell fogyasztani, mert szükséges ilyenkor, de általában ilyen melegben nem szoktam kijönni, ritka, ha csak szükséges.” - mondta Letanóczky Lászlóné Anikó

A dinnye, az alma, a körte és a szőlő is magas víztartalommal rendelkeznek, ami segít pótolni a folyadékot, amit kiizzadunk, illetve csökkenti a dehidratáció kockázatát. Különösen hangzik, de egy csipetnyi só a limonádénkban is sokat segíthet a kiizzadt só pótlására.

„A hűvös szobában, ha vagyok, akkor nincs melegem, ha vizet iszok, akkor izzadok. Úgyhogy lényegében csak, ha hűvösbe megyünk, azzal lehet védekezni, semmi mással.” - nyilatkozta Kissné Varga Abina

Házi állatainkra is különös tekintettel legyünk, mivel a forróság kis kedvenceink számára is komoly kihívást jelent. Míg mi izzadással hűtjük le magunkat, addig az állatok elsősorban lihegéssel és a mancsukon keresztül adják le a hőt. Ha nem biztosítunk nekik árnyékot és friss vizet, könnyen túlhevülhetnek, megnő a hőguta és a láz kockázata, amelyek akár életveszélyes állapotot is eredményezhetnek.

„Hát természetesen a folyadékbevitel az nagyon fontos ilyenkor, illetve opció lehet is a városi strand, oda is nagyon sokszor kilátogatunk, úgyhogy megpróbáljuk a lehető legtöbbet megtenni.” - mondta Ronyecz Anna

A helyi strand is nagy forgalmat bonyolít ezekben a napokban, hiszen a tartós kánikula miatt egyre többen keresnek menedéket a hűsítő víz mellett. Felkerestük a Hungaromet Zrt. munkatársait, akik magas középhőmérsékletre figyelmeztetnek a következő napokban, így a forróság még egy ideig marad.

(forrás)