Vizet osztottak az önkormányzat képviselői - Vasárnapig lesz érvényben a másodfokú hőségriasztás
Város
2024. júl. 18.

Vizet osztottak az önkormányzat képviselői - Vasárnapig lesz érvényben a másodfokú hőségriasztás

Ózd Város Önkormányzatának képviselői is csatlakoztak a hőség elleni küzdelemhez. A városban három helyszínen is vizet osztottak a lakosságnak.

Az országos tisztifőorvos ma éjféltől egészen vasárnap éjfélig rendelt el újabb hőségriasztást, a figyelmeztetést azonban harmadfokról másodfokra módosította a HungaroMet előrejelzés alapján. A folyamatos meleg miatt fokozódik szervezet a terhelése. Életkortól függetlenül több tényező is befolyásolhatja hőszabályozó képességünket, az egészségügyi állapotunk, életkorunk, testsúlyunk, de táplálkozásunk vagy akár a gyógyszerszedési szokásaink is. A város lakóit ezért több intézkedéssel próbálják segíteni ebben a fokozott hőségben.

„Az országos tisztifőorvos július hetedikétől július tizennyolcadikán éjfélig a legmagasabb fokú hőségriadót adta ki az egész országra. Ózd városában mi is próbálunk segíteni a gyalogosan közlekedőknek. Azoknak az embereknek, akiknek muszáj, hogy kint legyenek ebben a nagy melegben. A város több pontján tegnap és ma is vizet osztottunk. Hat ivókút ad vízvételezési lehetőséget, valamint a Városház téren a párakapu is üzemel. A városi strand pedig egy órával meghosszabbította a nyitvatartását. Kérem vigyázzanak magukra és egymásra” - hangsúlyozta Zsuponyó Anett, alpolgármester.

Ózd Város Önkormányzatának képviselői az egyéb intézkedések mellett több helyen osztottat vizet a lakosság részére. A kezdeményezésben az Ózdi Városi Rendészet munkatársai, illetve a diákmunkások is közreműködtek. A Városház tér és a Gyújtó mellett ma az Újváros téren is találkozhatott velük a lakosság.

„A tegnapi nap folyamán 80 zsugor vizet osztottunk szét a Gyújtó térségében, ma pedig itt az Újváros téren folytatjuk a vízosztást, hiszen ennek a területnek nagy a lakossága. Főleg idősebb emberek, akik már nem mennek be a Városközpontba ebben a nagy melegben. Azt hiszem, hogy nekik is nagyon jól esett és nagyon hálásak voltak” - mondta Kellóné Mezőtúri Márta, területi képviselő.

Ma több mint kétszáz flakon vizet osztottak szét a három helyszínen. A lakosság többféle módon próbál védekezni a hőség ellen.

„Először is otthon besötétítek, bezárom az ablakokat is ilyenkor. Így hűvösben vagyok, egy kicsi hideg víz, megy a ventilátor és letusolok. Ennyit tudok csak tenni. Panellakásban nagyon meleg van” - nyilatkozta Csukodi Jánosné.

Egészségünk érdekében fogyasszunk minél több folyadékot, ha tehetjük ne tartózkodjunk a napon a kora délutáni órákban. Érdemes világos színű, laza fazonú öltözéket választani és védeni fejünket a nap ellen. Ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Lakásaink ablakait pedig csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be. Ezekkel az apró lépésekkel könnyebben átvészelhetjük a hőhullámot.