Tervezett feladatok – A héten végzik a nyári karbantartási munkálatokat az Ózdi Távhő Kft. szakemberei

Két új szervert is üzembe helyeznek a Fűtőerőműben, tolózárakat cserélnek, komplexen vizsgálják át az egész vezetékrendszert, ugyanis a héten zajlik a nyári karbantartás az Ózdi Távhő Kft.-nél.

Hegesztik a csövet a városi Fűtőerőműben. Az úgynevezett műponti rész a nyomástartás lelke, szabályzókat cserélnek az üzembiztos működés érdekében. Augusztus 26-án, hétfőn reggel hatkor terv szerint leengedték az egész rendszert, kizárták a városi ágat, hogy a szükséges munkálatokat el tudják végezni. A karbantartási időszakra számos fontos feladatot ütemeznek.

„Bent megürítettük azokat a részeket, ahol javítások lesznek és a műponti szelepet kell kicserélnünk, valamint a konténerkazánoknál két szakaszoló nagy tolózárat kell kicserélnünk. A villamoskarbantartást hetekkel ezelőtt elkezdtük. Azokat a szekrényeket, amiket tudtunk áramtalanítani azokat már karbantartottuk, most azok a részek következnek, amelyekhez csak árammentes állapotban lehet hozzányúlni.” - mondta Peták Tibor az Ózdi Távhő Kft. üzemviteli üzemvezetője

Idén az egyik legnagyobb kihívás az erőművi irányítás technikai rendszerének fejlesztése hardver oldalról. A projekt megvalósítása nagy mérföldkő az Ózdi Távhő Kft. életében.

„A mostani fűtőművi irányítás technikai rendszerünk egyes elemei már tizenhárom-tizennégy évesek, úgyhogy nyugodtan kijelenthetjük, hogy matuzsálemi életkorba léptek informatika szempontjából. Az elkövetkező pár napban két új szervert helyezünk üzembe. Az ehhez kapcsolódó kommunikációs eszközöket fogjuk beszerelni a vezérlési szekrényekbe az egész fűtőművi irányítás technika egy soros rendszerről át fog alapulni egy lan alapú technológiává.” - mondta Varga Roland az Ózdi Távhő Kft. ügyvezetője

Az udvaron az árvízmegelőzés jegyében tevékenykednek a dolgozók. Megemelik a talajt a bejáratnál, a kerítés mentén töltést alakítanak ki, így a területen kívül folyik majd el a csapadék. A város egyéb részein karbantartják az aknákat és a Zrínyi Miklós úti telephelyen is zajlik a munka. A gépteremben a nyomásfokozó szivattyúkat javítják.

„Ezek a szivattyúk éves rendszeres karbantartás mellett is csak használódnak, mert a nyolcvanas évek elejétől minden fűtési igényben üzemelnek. Ilyenkor derül ki karbantartáskor, hogy milyen kopóalkatrészekre kell majd a közeljövőben pénzt gyűjtenünk, amit cserélni kell. Hiába van az éves karbantartás, gondos karbantartás, ezek az alkatrészek azért csak kopnak.” - nyilatkozta Szalmás János az Ózdi Távhő Kft. szolgáltatási üzemvezetője

A rendszer feltöltését, keringetését és a hőbetáplálást már csütörtökön szeretnék elkezdeni. A szakemberek abban bíznak, hogy pénteken délután vissza tudják adni a lakosságnak a melegvíz-szolgáltatást.

(forrás)