Az Ózdi Természetbarátok Körének tagjai idén is bejártak több túraútvonalat

Toszkán kirándulást is tervez az Ózdi Természetbarátok Köre de a Bükkben is túráznak még idén a természetjárók. Az ózdi turisták szervezett formában közel 100 éve tevékenykednek.

Az Ózdi Természetbarátok Körének tagjai Fáklya Mária koordinálásával, minden év elején programfüzetet készítenek, amelyből mindenki kiválaszthatja az egészségi állapotának és fizikai teherbírásának megfelelő útvonalat. Kínálnak könnyebb-nehezebb gyalogtúrákat, falu-város barangolót, több napos belföldi és külföldi kirándulásokat.

„Az idén is összeállítottuk túraprogramunkat a korábbi évekhez hasonlóan. Itt mindig az érdeklődés kérdése áll középpontban, tehát az ötleteket várjuk a túratársaktól, aztán várunk olyan embereket, akik majd ezeket megszervezik. Az idén körülbelül 40 ember programot terveztünk lebonyolítani, ennek háromnegyed részét már sikerült is megoldani. Vannak rendszeresen induló programjaink. Ilyen például a Muzsikál az erdő, vagy az év eleji évnyitó túránk, téli gyaloglás az Upponyi-tónál.” - mondta Fáklya Mária az Ózdi Természetbarátok Körének tagja

Ezenkívül az Arlói-tónál szalonnát sütnek már több éve. Vannak olyan kirándulásaik, amit több napra terveznek mind külföldön, mind pedig belföldön. Ilyen a bortúra, melynek nem a borozás a lényege, hanem borvidékeket járják be és ismerkednek hellyel.

„Sokfele járunk mi a természetjárókkal, nagyon szeretjük a tanösvényeket. Nagyon szeretjük a teljesítménytúrákat, de erre nyilván kevés ember képes egy-egy teljesítménytúra, amit igényel. Itt a közelünkben nagyon sok szép helyek vannak, hiszen a tanösvények a legszebb helyen képződtek, vagy a legszebb helyre tették őket. Végül is itt a környékünkön nagyon szép a Béla-kő tanösvény, Szilvásváradon a Millennium tanösvény, Dédesben a Szalamandra tanösvény, ezeket mi mind-mind végigjártuk” - nyilatkozta Bánhidi Denise az Ózdi Természetbarátok Körének tagja

Bánhidi Denis természetjáró családját és barátait is nagyon sok esetben meghívja kirándulni. Jelen esetben amerikai rokonai látogatták meg, így a túrákra és kirándulásra együtt mennek, közösen fedezik fel a környéket.

„2002 óta járok Magyarországra. Néhány évente jövünk. Mindig Ózdra látogatunk. Voltunk Lillafüreden és Egerben nemrég Bogácson. Imádjuk a termálfürdőket, a hegyeket, a család és barátok meglátogatását." - mondta David Curry

A friss levegő és mozgás egészségre gyakorolt jótékony hatása mellett a szellemi frissesség megőrzésére is nagy gondot fordítanak a Ózdi Természetbarátok Körének tagjai.

(forrás)