A XXIV. Egri Régijármű Találkozó és Túra egyik állomása volt a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark

Mintegy 120 autót és motort csodálhattak meg a XXIV. Egri Régijármű Találkozó és Túra keretében az érdeklődők, melynek egyik állomása városunk volt.

Különleges színű és kialakítású, nem mindennapi autók sorakoztak fel a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. A kilátogatók a XXIV. Egri Régijármű Találkozó és Túra keretén belül tekinthették meg a járgányokat. Közel százhúsz résztvevő volt a négy állomásból álló túrán, amely Felsőtárkányból indult Ózdot is érintve.

„Természetesen nagy örömmel fogadtuk a felkérést, de valójában ez már évek óta gyakorlatilag szinte egy hagyomány, így szájról szájra terjed a régi járművek egyesületeinek a körében a Filmtörténeti Élménypark, mint lehetséges állomáshelyszín. Gyakorlatilag egy fél évvel ezelőtt jött az egri régijárművek egyesületétől ez a felkérés” - nyilatkozta dr. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

A Régi Járművek Egri Egyesülete 2000-ben alakult, azóta szervezik meg a rendezvényt. Az évek alatt egyet sem hagytak ki, a nehéz járvány időszak ellenére sem. Céljuk, hogy bemutassák Eger és környékének a kulturális értékeit, illetve a kincseknek számító járműveket.

„Most jelenleg négy állomása van, általában öt állomással szoktuk, hogy a 140 kilométert reggeli 8 órás indulással, és az utána délután négy órai érkezéssel mindenki kényelmesen tudjon a túrán részt venni. Nem gyorsasági versenyről van szó. Az állomásokon megpróbálunk az állomásra jellemző feladatot kitalálni. Most jelen esetben itt egy tesztlap lesz, a látottak alapján kell válaszolniuk a föltett kérdésekre a résztvevőknek” - mondta Barta Róbert, szervező.

A szervező még azt is elmondta, hogy a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban még nem jártak, szerinte a résztvevőknek nagyon fog tetszeni ez a helyszín. Van, aki saját kézzel, van, aki más által felújított járművel érkezett, egy közös van bennük, szeretnék megmutatni büszkeségeiket. A tulajdonosok több messzi városból érkeztek a túrára, de mindenki más típusért rajong. Voltak Békéscsabáról, Szegedről és Jászberényből is. Farkas Attila és fia például egy Skoda 445-el érkezett.

„Ez érdekes történet. Nagy valószínűséggel nagyapai ágról van a befolyásoltság, nagyapámnak volt Skodája. Először azt szerettük volna egyébként megtalálni, felújítani, de nem sikerült, egy S100-as Skodája volt. Utána picit váltottunk más irányba minimálisan. Egy Skoda 110R Coupe felújításába vágtunk bele, ez egy ritkább darab, és a kupét a karosszériamunka miatt picit félre kellett tenni. A felújítás elhúzódik, és ő ilyen hiánypótlásnak érkezett a családba addig is, hogy élvezzük ezt a környezetet és a társaságot” - tette hozzá Farkas Attila.

A rendezvény sok érdeklődőt vonzott. Többen családdal és kisgyerekekkel látogattak ki az eseményre. Sokan nosztalgikus hangulatba kerültek az oldtimer autók láttán.

„Egyetlen egy autó sem volt itt mikor megérkeztünk, úgyhogy mindegyiket láttuk sorban, a bevonulásukat és ámultunk az egyiktől a másikig, hogy milyen szép autók jönnek. Nagyon szépen le vannak festve és karbantartva. Engem ezek mindig meghatnak” - fogalmazott Barta Lajos.

A túra után a napot egy közös vacsorával és tombolával koronázták meg a résztvevők, majd vasárnap reggel Egerben a Dobó téren gyűltek össze egy díjkiosztóra. Elképzelhető, hogy jövőre is érintik városunkat a klasszikus autók.

(forrás)